Istraživanje Vinče: Geni određuju podložnost kovidu 19

© PixabayDNK
DNK - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktorka Instituta za nuklearne nauke "Vinča" Snežana Pajović izjavila je da genetski profil svakog od nas nosi određene zapise u genima, koji određuju da li postoji veća ili manja predispozicija za oboljevanje od kovida-19.

To je utvrđeno istraživanjem na kome rade istraživači Laboratorije za radiobiologiju i molekularnu genetiku tog instituta, a kako Pajović za današnje Večernje novisti dodaje genetski markeri jasno ukazuju na mogući tok razvoja oboljenja, što omogućava preventivno delovanje.

"Naravno neophodno je u analizu uključiti i sve dosad poznate faktore rizika za komplikacije usled kovida, da bi procena rizika bila što preciznija", rekla je ona i dodala da rezultati takvih istraživanja mogu da pomognu u proceni primene postojećih lekova u borbi protiv korona virusa.

Kako je rekla, Srbija nema podatke o detaljnoj genetičkoj strukturi svoje populacije i zato ne mogu da se iskoriste već postojeće baze podataka.

Naučno-istraživački rad na tom projektu trajaće 18 meseci, a osim na njemu, istraživači Vinče rade i na testiranju lekova protiv kovida-19 koji su već u upotrebi.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala