Euleks: Tači nas nije konsultovao, njegov amandman treba odbiti

© AP Photo / Visar KryeziuEuleks policija na Kosovu
Euleks policija na Kosovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef Misije Euleks Lars Gunar Vigemark podneo je Specijalnom sudu za zločine OVK komentar o mandatu tog suda, u vezi sa amandmanom koji je u vezi sa njegovim radom podneo predsednik Kosova Hašim Tači, prenosi Gazeta Ekspres.

U objavljenom dokumentu, šef Euleksa navodi da se kosovski predsednik Hašim Tači nije savetovao niti sastao sa njima pre nego što je predložio amandman na Zakon o specijalnom sudu, koji je podneo Skupštini Kosova za izmene koje bi "omogućile produžetak mandata Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu sa sedištem u Hagu".

Shodno tome, takav predlog u misiji Euleks smatra se neprihvatljivim.

Misija vladavine prava na Kosovu Euleks podsetila je Hašima Tačija na 2014. godinu, kada su predsednik Kosova i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost potpisali i razmenili pisma za mandat Euleksa i uspostavljanje i funkcionisanje Specijalnog suda, navodi Gazeta Ekspres.

Zakonom već regulisano

Kako taj list navodi u dokumentu se pominje, da je u aprilu te godine, Skupština Kosova glasala za razmenu pisama kao međunarodnog sporazuma između Kosova i EU, dok 3. avgusta, godinu dana kasnije, Ustav nije izmenjen u skupštini dodavanjem novog člana o Specijalizovanim većima i Specijalnom tužilaštvu.

Šef misije Euleks u komentarima koje je uputio Specijalnom sudu nakon predloga predsednika Tačija, kaže da je kroz taj sporazum zakonom regulisano ono što je predložio prvi čovek Kosova.

On predlaže Ustavnom sudu da vidi da li je ovaj predlog predsednika u suprotnosti sa Ustavom Kosova, tačnije sa pravima i slobodama zagarantovanim u članu 2.

Iz Euleksa kažu da Tači, uprkos svojoj zakonskoj obavezi, ni u jednom trenutku nije konsultovao šefa Euleksa, pre nego što je amandman predložio predsedniku Skupštine Kosova, i dodaju da predsednik takođe nikada nije konsultovao šefa misije vladavine prava o pitanjima izmene i dopune amandmana.

Šef Euleksa kaže da je Ustav Kosova najviši pravni akt na Kosovu i da obaveze utvrđene prema razmeni pisama iz 2014. godine treba primenjivati u skaldu sa ustavom.

Istog dana kada je šef Euleksa Specijalnom sudu dostavio komentare na predlog kosovskog predsednika, komentare na to pitanje poslao je i šef spoljne politike i bezbednosti EU Đuzep Borelj, navodi Gazeta Ekspres.

Borelj takođe pominje razmenu pisama, gde su se strane saglasile da će se svaka dodatna akcija ili zalaganje za olakšavanje rada Euleksa, uključujući konsultacije o procesu promene zakona, obavljati u koordinaciji i u skladu sa zakonom i Ustavom Kosova.

Tačijev zahtev neprihvatljiv

Brisel precizira da se uprkos tome nije dogodilo nikakvo savetovanje ili sastanak sa šefom misije Euleksa na Kosovu pre nego što je predsednik predložio amandman predsedniku skupštine.

Iz tog razloga, Borelj kaže da je Tačijev zahtev neprihvatljiv.

Zatražio je od veća Ustavnog suda da razmotri predlog s obzirom na važnost održavanja Specijalizovanih veća i Specijalnog tužilaštva kao nepristrasnog suda uspostavljenog zakonom.

Ovi komentari Brisela i Euleksa dostavljeni su Specijalnom sudu nakon predloga predsednika Tačija koji je zatražio izmenu člana amandmana koji navodi da će mandat Specijalnog suda trajati pet godina.

Prema Tačijevom predlogu, mandat Specijalizovanih veća i kancelarije Specijalnog tužilaštva „trajaće sve dok Savet Evropske unije, uz konsultacije sa Vladom Republike Kosovo, ne saopšti kraj mandata“.

Predsednica kosovske skupštine Vjosa Osmani poslala je pismo predsednici Specijalizovanih veća Ekaterini Trendafilovoj i Specijalnom tužilaštvu sa sedištem u Hagu u kome je zatražila preliminarnu procenu o tome da li predložene izmene ne umanjuju prava i slobode utvrđene u poglavlju ustava o osnovnim pravima i slobodama.

Prema članu 144 Ustava, ustavni amandmani se odobravaju sa dvotrećinskom većinom glasova poslanika u Skupštini Kosova.

Glasanje se vrši nakon što se predsednik Skupštine obrati Ustavnom sudu da unapred oceni predložene promene, navodi Gazeta Ekspres.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala