Austrijski ministar policije: Nema naznaka o drugom napadaču, uhapšeno 14 osoba

© Tanjug / Ronald ZakPolicija u Beču nakon terorističkog napada
Policija u Beču nakon terorističkog napada  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ministar policije Austrije Karl Nehamer rekao je danas posle podne da nema naznaka da je bilo drugog napadača u slučaju terorističkog napada u Beču, kao i da je privremeno uhapšeno 14 osoba.

Nehamer je na konferenciji za štampu istakao da su u terorističkom napadu ubijena četiri lica, kao i napadač, i da su povređene 22 osobe. Što se tiče povređenog policajca on je, prema njegovim rečima, nakon operacije u stabilnom stanju.

Policija je tokom istrage okruženja ubijenog napadača albansko-makedonskog porekla pretresla 18 stanova u Beču i Donjoj Austriji.

Iako se polazi od toga da nema drugih napadača, Nehamer kaže da ostaje na snazi najviši nivo bezbednosnog upozorenja, kao i više policajaca na ulicama, jer istraga još nije završena.

Nehamer je uočio da postoje problemi u proceni da li su radikalizovane osobe tokom pritvora deradikalizovane. Naime, napadač Kutjim Fejzulai bio je osuđen na 22 meseca zatvora zbog pokušaja putovanja u Siriju radi pridruživanja Islamskoj državi, a pušten je prevremeno jer je ocenjeno da se deradikalizovao.

"Potrebna je optimizacija procene deradikalizacije. Ministarka pravosuđa je najavila da će preduzeti mere kako bi se izbeglo da neko izigra sistem", objasnio je on.

Nehamer je istakao da je pretresom stana napadača ustanovljeno da je atentator, uprkos znacima koji su ukazivali da se integrisao u društvo, činio sve suprotno.

Nehamer je pohvalio rad policije ukazujući da su prvi hici ispaljeni u 20 časova, a da je napadač eliminisan u 20.09, što je rezultat promenjene policijske taktike.

"To pokazuje da je policija spremna na nove pretnje, da može brzo da reaguje. U okviru promene taktike bolje smo opremili policajce u patrolama, a i specijalne snage su brže raspoložive", objasnio je on.

Generalni direktor za javnu bezbednost Franc Ruf kazao je da je policija uspela brzo da utvrdi identitet, na osnovu čega je ustanovljeno njegovo okruženje. Podsetio je da je tokom ove godine počinjeno 12 islamističkih motivisana napada u Evropi, a da su u svakom slučaju iza napada stajali pojedinci.

Predsednik bečke policije Gerhard Pirstel ukazao je da je tokom pretresa zaplenjeno mnogo materijala, koji sada treba analizirati i to traje.

Ukazao je da policija nadzire osobe koje pripadaju krugu radikalizovanih islamista, ali da nikada ne postoji sigurnost da je u potpunosti bezbedna procena deradikalizacije. Tako, pošto je ovaj napadač važio za deradikalizovanu osobu nad njim nije vršen dalji nadzor, preneo je Tanjug.

Pirstel je ukazao da će policija nastaviti da bude prisutnija na ulicama kako bi sprečila moguće nove napade od strane osoba koje bi imitirale jučerašnjeg napadača.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala