Austrija: Ovo je rat civilizacije i varvarstva koji ćemo odlučno voditi

© AP Photo / Michael GruberSebastijan Kurc
Sebastijan Kurc - Sputnik Srbija
Pratite nas
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc poručio je danas, nakon terorističkog napada u Beču, da se ne sme dozvoliti da se ostvari cilj terorista, a to je stvaranje razdora u društvu.

Kurc je, u obraćanju građanima Austrije, preneo da je terorista sinoć četiri civila ubio hladnokrvno iz nesporedne blizine, navodeći da se radi o jednom starijem muškarcu, jednoj starijoj ženi, jednom momku i jednoj konobarici.

Takođe je rekao da je terorista povredio jednog policajca koji mu je hrabro stao na put, te je ukupno teško povredio još 14 osoba, od kojih se neki i dalje bore za život.

"Često smo mislili da je Austrija ostrvo spokojnih, a nasilje i terorizam smo poznavali samo iz vesti iz inostranstva. Tužna je istina da živimo u bezbednoj zemlji, ali u nebezbednom svetu", kazao je Kurc.

On je naglasio da je potvrđeno da se radi o islamističkom napadu, napadu iz mržnje prema osnovnim vrednostima, modelu života, demokratije u kojoj svi građani imaju ista prava.

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen poručio je danas, povodom sinoćnjeg terorističkog napada u centru Beča, da mržnja nikada neće biti snažnija od zajedništva u slobodi, demokratiji i ljubavi.

Van der Belen je, u obraćanju naciji, kazao da Austrija ima strašnu noć iza sebe, pošto je u centru Beča gnusno izvršen napad na srce Austrije.
Ukazao je da je napad bio očigledno islamističko motivisan, nešto što je najgore u novijoj istoriji.

Izjavio je saosećanje sa povređenima koji se bore za život i saučešće porodicama žrtava, ali i zahvalnost policiji, vojnicima koji svojim životima brane bezbednost zemlje, kao i hitnim službama za požrtvovanost.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala