Centar „Vektor“: Masovna vakcinacija počinje sledeće godine

© Press-služba Rospotrebnadzora / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv virusa korona "EpiVakKorona" koju je razvio ruski Državni naučni centar "Vektor"
Vakcina protiv virusa korona EpiVakKorona koju je razvio ruski Državni naučni centar Vektor - Sputnik Srbija
Pratite nas
Planirano je da masovna vakcinacija protiv virusa korona vakcinom „EpiVakKorona“ započne 2021. godine, izjavio je direktor centra „Vektor“ Rinat Makjutov.

„Početak kampanje masovne vakcinacije planiran je 2021. godine“, saopštio je on portalu stopkoronavirus.rf.

Kako je rekao, prioriteti prilikom vakcinacije biće zaposleni u medicinskim i obrazovnim organizacijama, policiji, javnom prevozu, trgovini i mnogi drugi čiji je rad povezan sa neposrednim kontaktom sa velikim brojem ljudi.

Direktor „Vektora“ je istakao da je jedna od prednosti vakcine „EpiVakKorona“ njena efikasnost protiv genetski i antigenski heterogenih sojeva virusa.

Vakcinacija prvih dobrovoljaca – u novembru

Istovremeno, pres-služba ruske agencije za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) saopštila je da će prvi dobrovoljci, koji učestvuju u postregistracionim ispitivanjima te vakcine, primiti vakcinu u novembru.

Rospotrebnadzor je dodao da „Vektor“ sada prizvodi vakcinu za postregistracijska ispitivanja i da odabir dobrovoljaca još nije počeo.

„Ispitivanje će se odvijati u nekoliko regiona Ruske Federacije. U toku su pregovori sa organizacijama na osnovu kojih će dobrovoljci biti vakcinisani“, saopštila je pres-služba.

Podsetimo, u oktobru je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio o registraciji druge ruske vakcine protiv virusa korona, koju je razvio Državni Naučni centar „Vektor“, a koja je nazvana „EpiVakKorona“.

Direktor Centra „Vektor“ je nedavno saopštio da bi postregistraciona ispitivanja vakcine mogla početi u novembru.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala