Stanovnici Mičigena se masovno naoružavaju pred izbore u Americi

© AFP 2023 / Robyn BeckIzbori u Americi, Njujork
Izbori u Americi, Njujork  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stanovnici američke države Mičigen masovno kupuju oružje pred sutrašnje predsedničke izbore u SAD, piše Skaj njuz.

„Oni čak ni ne znaju kako funkcioniše izborni proces. Samo žele da kupe oružje - i dnevno imam oko stotinu poziva u vezi s tim“, kaže  Bil Kjučik, vlasnik prodavnice oružja pokazujući na praznu vitrinu u kojoj se, kako kaže inače nalazi oko "stotinak pušaka".

Građani Mičigena, ključne "kolebljive" države, tzv. sving države za koje se ne zna pouzdano za kog kandidata će glasati, naoružavaju se zbog straha od građanskih nemira u slučaju spornog izbornog rezultata.

Poslednjih nedelja, Mičigen se pokazao i kao žarište domaćih militantnih aktivnosti.

Najočigledniji primer je otkriće zavere za otmicu demokratske guvernerke Grečen Vitmer zbog njenih mera zatvaranja u borbi protiv korona virusa.

Pre samo nekoliko dana, FBI i policija države Mičigen uhapsili su samoproglašenog lidera grupe suprematističke belačke grupe, optuživši ga za višestruke zločine i rukovođenje "kampom mržnje" u toj državi.

Stručnjak za borbu protiv terorizma Džaved Ali veruje da su tri ključna faktora dovela do ovog očiglednog naglog porasta domaćih terorističkih pretnji - uticaj pandemije i ograničenja koja su iz toga proizašla, protesti zbog socijalne pravde u početku podstaknuti ubistvom crnca Džordža Flojda, kao i pojačana politička retorika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala