Snouden traži rusko državljanstvo

© Foto : Screenshot: Council of EuropeEdvard Snouden razgovara sa Savetom Evrope
Edvard Snouden razgovara sa Savetom Evrope - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši američki obaveštajac Edvard Snouden doneo je odluku da zatraži rusko državljanstvo.
„Nakon više godina odvojenosti od naših roditelja ja i supruga nemamo nikakvu želju da se odvojimo od sina. Zato u eri pandemije i zatvaranja granica podnosimo zahtev za dvojno američko-rusko državljanstvo“, napisao je Snouden na svojoj stranici na tviteru. Odnosno, pored američkog državljanstva koje trenutno ima, zatražiće još i rusko.

Snouden je naglasio da će on i supruga ostati Amerikanci i da će sina vaspitavati u duhu američkih vrednosti, to se posebno odnosi na slobodu govora. On je dodao da sa nestrpljenjem čeka dan kada će se moći vratiti u SAD i pridružiti porodici.

Ranije je bilo saopšteno da će Snouden, koji je dobio rešenje o stalnom boravku u Rusiji, uskoro postati otac i dete će imati rusko državljanstvo.

Snouden je 2013. godine javno objavio informacije o metodama elektronskog nadzora američkih obaveštajnih službi, uključujući ilegalno prisluškivanje stranih lidera. Bežeći od progona američkih vlasti, poslao je zahtev za azil vlastima nekoliko zemalja, uključujući i Rusiju. U Rusiji je 1. avgusta 2014. godine dobio privremeni boravak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala