Rusija i Kina prve na svetu prelaze na „odnose novog tipa“

© Foto : Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Kina su prve države na svetu koje su uspostavile bilateralne odnose zasnovane na principu nekonfrontacije sa trećim zemljama, izjavila je predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko tokom video-konferencije međuparlamentarne komisije o saradnji između Federalne skupštine Ruske Federacije i Nacionalnog narodnog kongresa Kine.
„Rusija i Kina su prve u svetu uspostavile odnose novog tipa, na principima odbijanja konfrontacije sa trećim zemljama. Odnosi se zasnivaju na dijalogu i partnerstvu, nepokolebljivim principima poštovanja suvereniteta, uzajamnog poverenja, dobrosusedstva, uvažavanja interesa jednih i drugih" rekla je Matvijenko.

Prema njenom mišljenju, tome su pomogli posebni odnosi lidera dveju zemalja.

„Između ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga razvio se poseban odnos zasnovan na poverenju, uspostavljen je stalni politički dijalog koji određuje opštu klimu rusko-kineskih odnosa u svim oblastima“, navela je ona.

Predsednica Saveta federacije Rusije takođe je visoko ocenila nivo parlamentarnih veza između Rusije i Kine, koje su postale važan deo sveobuhvatne saradnje i strateške interakcije Moskve i Pekinga.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala