Pentagon masovno povlači i menja vojne atašee u Africi, Evropi i Bliskom istoku

© AP Photo / Jacquelyn MartinVojnici na zgradi Pentagona i zastava Amerika
Vojnici na zgradi Pentagona i zastava Amerika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane SAD počelo je da povlači i menja vojne atašee u američkim ambasadama u jednom broju država, piše „Volstrit džurnal“.

Prema podacima izvora lista, gore navedena odluka je doneta u skladu sa zakonom iz 2017. godine koji obavezuje Pentagon da smanji za 110 broj generala ili admirala do decembra 2022. godine. Još jedan razlog je geopolitička situacija, koja diktira jačanje obuzdavanja Rusije i Kine.

„Volstrit džurnal“ citira naredbu šefa Pentagona Marka Espera od 24. avgusta da se na mesta vojnih atašea u Velikoj Britaniji, Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kuvajtu, Egiptu, Pakistanu i Iraku imenuju pukovnici i kapetani, a ne generali i admirali. Pentagon je povukao atašee u Gani, Ekvatorijalnoj Gvineji i nizu drugih zapadnoafričkih država.

U Pentagonu su se, komentarišuću ovu odluku, pozvali na Strategiju nacionalne odrane koja je označila tri glavne kategorije pretnji sa kojima se, po mišljenju Vašingtona, SAD sada suočavaju. Radi se o takozvanim revizionistički raspoloženim državama, među kojima su Rusija i Kina, režima-izgoja kao što su Iran i Severna Koreja, kao i terorističkim organizacijama i međunarodnim kriminalnim grupama.

Kako navodi list, odluka Ministarstva odbrane je izazvala protivljenje i republikanaca i demokrata u Kongresu, kao i visokih zvaničnika u Vladi. Oni smatraju ovu odluku kratkovidom koja može štetiti odnosima sa ključnim saveznicima, kao i saradnji u borbi protiv terorizma. Osim toga, to može povećati uticaj Rusije i Kine u Africi i na Bliskom istoku, navodi list.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala