Pada kvota na Trampa, a raste na Bajdena – američki izbori u srpskim kladionicama

© AP Photo / Julio CortezDonald Tramp i Džo Bajden
Donald Tramp i Džo Bajden - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prema podacima beogradskih kladionica u predvečerje američkih predsedničkih izbora, kandidat demokrata Džo Bajden je u blagoj prednosti nad aktuelnim predsednikom Donaldom Trampom.

Dok je u kladionicama „Meridijan bet“ kvota na pobedu Džoa Bajdena 1,46, a na pobedu Donalda Trampa 2,63, u kladionicama „Mocart“, kvota na pobedu demokratskog kandidata je 1,75, a na pobedu aktuelnog predsednika 1,95. Slična je razlika između ove dve kladionice i po tome na kog se kandidata kladioci više klade. Dok se u „Meridijanu“, prema rečima Vuka Dinčića, korporativnog direktora „Meridijan beta“ više klade na Trampa, u „Mocartu“ je, kaže nam Nebojša Rašić, bukmejker kladionica „Mocart“,  stanje pola-pola.

Ipak, kvote nisu konačne jer, kako Dinčić kaže, i najmanja situacija može da promeni sve. Očekuje se masovna izlaznost, veća nego na prošlim izborima i ako se to ostvari, sve je moguće.

Tramp – Bajden: Izbori u srpskim kladionicama

„Tokom celog perioda, Bajden je imao prednost u odnosu na Trampa, međutim u poslednje vreme kvote na Trampa padaju, a rastu na Bajdena. Od avgusta, kada je Bajden imao ogromnu podršku i procenti su polako počeli da padaju“, objašnjava Dinčić.

I Rašić naglašava da je, vremenom, kvota na pobedu Bajdena rasla, a padala ona na pobedu Trampa. Razlika između dva kandidata je mala i očekujemo izuzetno neizvesne izbore, naglašava on.

„Kada radimo kvote, pored toga što gledamo istraživanja agencija, oslanjamo se na svoje iskustvo, a ono nas uči da je jedno kada ljudi kažu za koga će da glasaju kada ih intervjuiše neka agencija, a drugo kada ulažu sopstveni novac. I do sada se ispostavilo da je procenat greške, kada se izbori završe, uvek manji kod nas u odnosu na agencije upravo iz tog razloga“, objašnjava Rašić.

Mnogo faktora i timovi

Kada se kladionice bave političkim događajima, kao što su američki predsednički izbori, u obzir se uzima više faktora, naglašava Dinčić.

„Imamo softvere koji računaju stanje u odnosu na ranije predsedničke izbore, šta se dešavalo, kakva je bila kampanja, kakav je bio odnos između dva kandidata u prethodnom periodu. Naravno, tu su i istraživanja javnog mnenja, kako su prošla sučeljavanja kandidata, kako na to birači gledaju“, objašnjava on.

U „Mocartu“, prema Rašićevim rečima, na kvotama rade timovi stručnjaka – bukmejkeri, matematičari, statističari, analitičari…

„Tu su formule koje koristimo, naše iskustvo. Najvažnije su, naravno, uplate kladilaca. Kada damo početne kvote, mi otprilike već znamo šta možemo da očekujemo zato što od visine i učestalosti uplate na određenog kandidata, procenjujemo njegove šanse“, kaže Rašić.

Strani kladioničari, pak, Bajdenu daju mnogo veće šanse za pobedu nego Trampu. Tako je britanski „Ekonomist“, koristeći model koji kombinuje ekonomske indikatore sa istraživanjima javnog mnenja u SAD proračunao da Bajden ima 95 odsto verovatnoće da pobedi, a američki portal  „FiveThirtyEight“ na osnovu 40 000 simulacija demokratskom kandidatu daje 89 odsto šansi.

Trebalo bi ipak imati na umu da su slične rezultate istraživanja američke agencije i kladionice davale i pre četiri godine, kada im je favorit protiv Trampa bila Hilari Klinton.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala