Nakon bure u javnosti, Zavod naložio Muzeju na Ušću da sve vrati u prvobitno stanje

© Foto : Saša ReljićBeogradski muzej savremene umetnosti
Beogradski muzej savremene umetnosti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon bure u javnosti koju je izazvalo uklanjanje dela Zorana Todorovića sa izložbe „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019” u prizemlju Muzeja savremene umetnosti da bi tu bio postavljen „kafić", Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda naložio je da se izmešteno vrati u prvobitno stanje u roku od sedam dana.

Vratiti prostoru primarnu namenu

„Shodno utvrđenom stanju na terenu i činjenici da se navedeni radovi izvode bez utvrđenih uslova za preduzimanje mera tehničke zaštite i saglasnosti na projekat i dokumentaciju Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, sa stanovišta službe zaštite nepokretnih kulturnih dobara, neophodno je staklene panele i ostale elemente koji su izmešteni vratiti u prvobitno stanje i tako prostoru vratiti primarnu namenu - izložbeni prostor, kako je i definisano nedavno realizovanim projektom rekonstrukcije”, navode u Zavoda.

U pisanom odgovoru na pitanja Sputnjika, iz Zavoda kažu da su radovi u Muzeju savremene umetnosti u „suprotnosti sa idejom koja je realizovana prilikom nedavne rekonstrukcije Muzeja”.

„U okviru izvedenih obimnih radova na rekonstrukciji, restauraciji i konzervaciji objekta, predmetni prostor je oformljen za predah posetilaca i snabdevanje i pripada bočnom ulazu u muzej, koji istovremeno ima i namenu službenog ulaza. Na taj način je jasno izdiferenciran kao uslužni, sekundarni u odnosu na raspoloživi i primarni izložbeni prostor koji muzeju nedostaje”, pojašnjavaju u Zavodu.

Viktor Kiš vraća staklenu pregradu

Vršilac dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti Viktor Kiš je, povodom rešenja Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, saopštio da će staklena pregrada biti vraćena u prvobitno stanje.

Kiš je u saopštenju dostavljenom medijima naveo da je „rukovodstvo Muzeja savremene umetnosti još tokom prošle nedelje obavilo usmenu konsultaciju sa Zavodom i da mu je rečeno da je za prirodu ovakve promene enterijera, mišljenje Zavoda nepotrebno”.

„Uprkos usmenoj konsultaciji u kojoj nam je objašnjeno da takva vrsta promene enterijera – premeštanje staklene pregrade - ne zahteva dozvolu Zavoda, jer nisu u pitanju građevinski radovi, poslali smo i pismeni zahtev za izdavanje mišljenja u vezi premeštanja stakla s jedne na drugu poziciju. Zvaničan odgovor nadležne institucije dobili smo tek nakon što smo o istom obavešteni iz saopštenja za medije Ministarstva kulture i informisanja, koje je apelovalo na Zavod za zaštitu spomenika kulture da utvrdi tačno stanje na terenu“, precizirao je Kiš.

Izložba je završena, potrebno mesto za odmor

Njegova odluka da ukloni delo Zorana Todorovića „Toplina” sa kojim je autor 2009. godine predstavljao Srbiju na Bijenalu u Venciji i da organizuje izložbu „Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve” Žan Pola Gotjea na petom spratu Muzeja, izazvala je prethodnih dana reagovanje kustosa muzeja, ULUS-a i Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

Kiš je u ranijoj izjavi medijima rekao da je izložba „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019”, zbog pandemije produžena za mesec dana, „u punom formatu formalno završena” te da se sada ta „izložba formatira u oblik stalne postavke, koja će trajati do marta 2021”.

Uz izvinjenje Zoranu Todoroviću što ga, kako je napomenuo, „kustosi Muzeja nisu na vreme obavestili da je izložba formalno završena”, Kiš je naglasio da je tamo gde je stajao rad „Toplina”, u budućnosti planirano mesto za odmor i da tu nema uslova za kafić.

„U pitanju je samo mesto gde će publika nakon dugog razgledanja moći da sedne, sabere utiske, možda prodiskutuje i da se osveži kafom ili vodom iz automata. Svaki muzej na svetu ima i restoran i kafe, jer to jeste poštovanje sopstvene publike”, podvukao je Kiš.

Direktor koji je sposoban da vodi muzej

Član Upravnog odbora Muzeja savremene umetnosti i nekašnji vršilac dužnosti direktora te institucije Vladislav Šćepanović rekao je za Sputnjik da postoji projekat da se kafić napravi napolju.

„Novac dat za izložbu venčanica Žana Pola Gotjea, koja ne treba da bude u Muzeju savremene umetnosti, može da se uloži u izgradnju kafića i da se nastavi sa izlagačkom aktivnošću u čitavom muzeju”, rekao je Šćepanović.

Šćepanović smatra da je sve ovo rezultat neznanja vršioca dužnosti direktora o procedurama vođenja muzeja.

„Nemam drugo objašnjenje kako je do ovoga došlo. Mi, kao Upravni odbor, jedino možemo da spovedemo adekvatan konkurs i izaberemo direktora koji je sposoban da vodi muzej”, rekao je Šćepanović uoči sutrašnjeg sastanka UO na kome će, kako je najavio razgovarati o uslovima za raspisivanje novog konkursa za direktora.

Šćepanović je naglasio da Upravni odbor nije bio upoznat sa radovima u prizemlju Muzeja.

„Direktor nas je upoznao samo sa planovima za izložbu Gotjea, sa kojom se ja odmah nisam složio”, kazao je Šćepanović.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala