Izložba o prvom srpskom lekaru hirurgu Vladanu Đorđeviću u Galeriji SANU

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICVladan Đorđević - neumorni stvaralac
Vladan Đorđević - neumorni stvaralac - Sputnik Srbija
Pratite nas
U godini posvećenoj akademiku Vladanu Đorđeviću (Beograd, 1844 – Baden kod Beča, 1930), jednoj od najistaknutijih ličnosti kulturnog, naučnog i političkog života u Srbiji 19. veka, Srpska akademija nauka i umetnosti priređuje od 3. novembra do 13. decembra izložbu „Vladan Đorđević: portret neumornog stvaraoca” u Galeriji SANU.

Izložbu, sastavljenu od 12 celina, čini bogata arhivska građa, umetnička dela velikana srpskog realizma Uroša Predića i StevanaTodorovića, kao i veliki broj originalnih izdanja.

Eksponati su iz fondova Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Arhiva Srbije, Muzeja nauke i tehnike, Narodne biblioteke, Biblioteke grada Beograda, Univerzitetske biblioteke, Muzeja sporta, Crvenog krsta Srbije, Muzeja za istoriju farmacije, kao i Arhiva i Biblioteke SANU.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICLekar u službi naroda i države
Izložba o prvom srpskom lekaru hirurgu Vladanu Đorđeviću u Galeriji SANU - Sputnik Srbija
Lekar u službi naroda i države

Hirurg koji je radio na kulturnom uzdizanju Srbije

Po obrazovanju doktor medicine i prvi Srbin specijalista hirurgije, Vladan Đorđević je ostvario značajna postignuća u oblasti zdravstva i medicine, ali je, kao pripadnik generacije romantičara, rad na kulturnom uzdizanju Srbije smatrao svojom dužnošću prema otadžbini.

Bio je prvi Srbin lekar koji se bavio eksperimentalnim radom u medicini.

Inicirao je stvaranje Srpskog lekarskog društva (1872) i Srpskog društva Crvenog krsta (1876), osnovao je i uređivao prvi srpski stručni medicinski časopis i bio prvi istoričar srpske medicine.

Kao vojni lekar bio je načelnik Saniteta Vrhovne komande u ratovima, prvi profesor higijene u Artiljerijskoj školi (preteča Vojne akademije), potom načelnik i reformator građanske zdravstvene službe i tvorac prvih sistemskih zdravstvenih zakona.

U svojstvu predsednika Beogradske opštine,  započeo je komunalno uređenje prestonice i osnovao Novo groblje.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICIzložba „Vladan Đorđević: portret neumornog stvaraoca”
Izložba o prvom srpskom lekaru hirurgu Vladanu Đorđeviću u Galeriji SANU - Sputnik Srbija
Izložba „Vladan Đorđević: portret neumornog stvaraoca”

Predsednik Vlade i pisac

Bio je aktivan u političkom životu Srbije od kraja sedamdesetih godina 19. veka, prvo kao vladin poverenik i poslanik u Narodnoj skupštini, potom kao ministar prosvete i crkvenih dela i zastupnik ministra narodne privrede, kraljevski izaslanik u Atini i Carigradu,  i konačno i predsednik Vlade.

Na polju književnog stvaralaštva, ostavio je mnogobrojna dela – pripovetke, drame, romane i memoare. Bio je jedan od začetnika seoske i putopisne novelistike, dramski pisac, hroničar i istoriograf.

Bibliografija Vladana Đorđevića broji više od 500 jedinica, a njegov časopis „Otadžbina“ bio je najbolji časopis za književnost, nauku i kulturu u drugoj polovini 19. veka.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICVladan Đorđević sa porodicom
Izložba o prvom srpskom lekaru hirurgu Vladanu Đorđeviću u Galeriji SANU - Sputnik Srbija
Vladan Đorđević sa porodicom

Radimo!

U svojoj 25. godini izabran je za redovnog člana Srpskog učenog društva, a 1892. godine za pravog člana Srpske kraljevske akademije.

Život je proživeo u skladu sa ličnim motom: Laboremus! (radimo).

Izložba koju realizuje autorski tim na čelu sa autorkom izložbe i kataloga Jelenom Jovanović Simić ima za cilj da putem dokumenata, rukopisa, prepiske, umetničkih dela i fotografija, široj javnosti predstave izuzetnu ličnost Vladana Đorđevića, neumornog stvaraoca i rodoljuba.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala