Hitne izmene Zakona: Pojačana kontrola nošenja maski i držanja distance – kazne i do 300.000 dinara

© REUTERS / MARKO DJURICAVirus korona u Srbiji
Virus korona u Srbiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hitne izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti trebalo bi da budu usvojene sledeće nedelje. Izmene uvode meru lične zaštite, koja podrazumeva odgovornost građana da međusobno drže bezbednu distancu i nose maske, a čiju će primenu proveravati i komunalni inspektori i milicajci, koji će kažnjavati njeno kršenje po sopstvenoj proceni.

Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti su završene i naći će se pred Vladom u četvrtak, a 10. novembra i u Skupštini Srbije kada bi trebalo da budu usvojene i da počnu da se primenjuju.

Izmena Zakona zbog virusa korona

Izmene Zakona daće veća ovlašćenja komunalnim inspektorima i milicajcima, koji će od usvajanja moći da kontrolišu poštovanje mera zaštite od virusa korona, poput nošenja maski i držanja distance u zatvorenim i na otvorenim prostorima, i pišu prekršajne naloge. Ovlašćenja za to trenutno imaju samo sanitarni inspektori, kojih u Srbiji ima 140.

© Sputnik / Stefan ĐurićKomunalni inspektori i milicioneri kontrolisaće nošenje maski i držanje distance
Hitne izmene Zakona: Pojačana kontrola nošenja maski i držanja distance – kazne i do 300.000 dinara - Sputnik Srbija
Komunalni inspektori i milicioneri kontrolisaće nošenje maski i držanje distance

Član radne grupe za izmenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i zamenik generalnog sekretara Vlade Tamara Stojčević rekla je za Sputnjik da se izmene odnose na pojačavanje lične odgovornosti građana.

„Uvodi se mera lične zaštite koja ranije nije postojala. Dosadašnje zarazne bolesti, poput ebole i drugih koje su u Zakonu nabrojane, nisu insistirale na ličnoj odgovornosti, zaštiti. U slučaju korone se ispostavilo da je to ključno. Uvodimo je kao meru koja mora da se poštuje po Zakonu, na osnovu nje se izriču kazne, ali suština nije u kaznenoj, već u preventivnoj politici“, istakla je Tamara Stojčević.

CC0 / Unsplash / Procenu rizika u zatvorenom prostoru vršiće komunalni inspektori i milicioneri
Hitne izmene Zakona: Pojačana kontrola nošenja maski i držanja distance – kazne i do 300.000 dinara - Sputnik Srbija
Procenu rizika u zatvorenom prostoru vršiće komunalni inspektori i milicioneri

Prema poslednjim informacijama, fizička distanca od metar i po obavezna je i u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Nošenje maski u zatvorenom je takođe obavezno, ali to ne znači da ćete nužno biti kažnjeni ako sedite u kafiću ili kancelariji i nemate masku, jer propisima nije striktno definisano na kojoj distanci treba da se nosi niti koliko vremena.

Zato će na komunalnim inspektorima i milicionerima biti da procene da li je situacija u zatvorenom prostoru rizična ili ne.

„Ako vi i kolega sami sedite u kancelariji od 15 kvadratnih metara za dva udaljena stola onda je zaista glupo insistirati da se maske nose. Ali, ako 10 ljudi sedi u jednoj kancelariji sto do stola onda maske moraju da se nose. To je od slučaja do slučaja. Ni zakon ni uredba ni mera ne može da predvidi sve moguće situacije“, napominje Tamara Stojčević.

Nošenje maski na otvorenom nije obavezno, osim ako se na nekom mestu nalazi veći broj ljudi, a nema dovoljno prostora za bezbedno rastojanje među njima.

Kazne i do 300.000 dinara

Kazna za nepoštovanje mera za fizička lica biće 5.000 dinara, a za pravna od 50.000 do 300.000, u zavisnosti od toga koji je prekršaj u pitanju. Pošto se radi o prekršajnom nalogu, kazna će moći da se izmiri plaćanjem polovine iznosa u roku od osam dana. Ipak, ako se utvrdi da se mere ne poštuju s namerom da se zaraza proširi, onda je to krivično delo.

© Sputnik / Aleksandar MilačićKazne za kršenje mere lične zaštite su od 5.000 do 300.000 dinara
Hitne izmene Zakona: Pojačana kontrola nošenja maski i držanja distance – kazne i do 300.000 dinara - Sputnik Srbija
Kazne za kršenje mere lične zaštite su od 5.000 do 300.000 dinara

Na pitanje da li će više prekršajnih naloga biti napisano onome ko krši više propisanih mera istovremeno, Tamara Stojčević odgovara:

„Da ste vi nekome blizu i da ne nosite masku to nikada neće biti dve prekršajne kazne. Teže krivično ili prekršajno delo u sebe upije ono lakše. U ovom primeru, nenošenje maske bilo bi teže, a fizička distanca lakše, tako da biste samo dobili kaznu od 5.000 dinara. Neće vas dvaput kazniti“.

Novi Zakon u pripremi

Hitne izmene Zakona biće primenjivane sve do usvajanja novog Zakona, koji je u pripremi. Novi Zakon biće donet prema propisima SZO koji tek treba da budu izmenjeni u skladu sa iskustvima sa pandemijom virusa korona.

„Poslednji opšti pravilnik SZO koji sve države primenjuju je iz 2005. godine. Nažalost, on nije primenjiv u uslovima ove zarazne bolesti. Kada se budu radile izmene, a, po našem saznanju, one se pripremaju, onda ćemo i mi prilagođavati naš Zakon i preneti naša iskustva iz osmomesečne borbe sa kovidom“, predočava Tamara Stojčević.

Ona je apelovala na sve građane da nose maske, peru ruke i drže fizičku distancu, jer je to „jedini način da se borimo protiv kovida“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala