Fotografija šefice diplomatije Novog Zelanda obilazi planetu

Pratite nas
Novi Zeland je dobio svoju prvu ministarku spoljnih poslova iz naroda Maori. Fotografija nove šefice diplomatije Novog Zelanda obišla je planetu zbog njenog nesvakidašnjeg izgleda, tačnije tetovaže na licu.

Nanaja Mahuta (50) pripada narodu Maora, polinezijskog domorodačkog stanovništva Novog Zelanda i poznata je javnosti još od kada je pre četiri godine ušla u parlament kao jedina žena sa tradicionalnom tetovažom na bradi, zvanom moko kauae koja kod domorodaca predstavlja svojevrsnu ličnu kartu jer sadrži informacije o poreklu, statusu i istoriji osobe.

Privilegovana sam što ću moći da zastupam svoju zemlju u inostranstvu“, kazala je Mahuta, preneo je nacionalni emiter Radio Novi Zeland.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern pohvalila je Mahutu, prvu ženu na čelu novozelandskog ministarstva spoljnih poslova, kao „nekoga ko vrlo, vrlo brzo postiže fantastične odnose“. Ardern je dodala da Mahutino iskustvo „pokazuje one veštine diplomatije koje su nam potrebne da bismo predstavljali Novi Zeland na svetskoj sceni“.

View this post on Instagram

Run at me 2017!

A post shared by Nanaia Mahuta (@nanaia40) on

„Ono što znamo više nego ikad ranije u kontekstu virusa korona je da kao mala zemlja moramo da razvijemo svoje odnose i ostanemo posvećeni multilateralnom trgovinskom sistemu zasnovanom na pravilima koja funkcionišu za Novi Zeland“, rekla je nova ministarka.

Ona je članica pokreta Kingitanga koji postoji više od 160 godina na Novom Zelandu, a deo je Laburističke stranke premijerke Džasinde Ardern.

Zauzevši 64 od 120 mesta, Laburstička stranka premijerke Ardern prva je koja je uspela da osvoji većinu otkako je 1996. godine uspostavljen novi politički sistem na Novom Zelandu.

Novi parlament će, po svemu sudeći biti jedan od najraznolikijih na svetu jer će skoro polovinu vlasti u zemlji vršiti žene, što je znatno više nego svetski prosek koji iznosi 25 odsto, navodi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala