Erdogan: Srebrenica je crna mrlja u istoriji čovečanstva

© AP Photo / Turkish PresidencyRedžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se u Srebrenici u srcu Evrope dogodio genocid koji je crna mrlja u istoriji čovečanstva.

On je to rekao u video poruci na samitu lidera organizovanom povodom 25. godišnjice početka pregovora 1. novembra 1995. u Dejtonu nakon kojih je potpisan mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovinu, a koji su organizovali Memorijalni centar Srebrenica i Fondacija "Sycamore" uz podršku turskog Direktorata za komunikacije, prenosi Anadolija.

"Iako je od toga prošlo četvrt veka, i dalje u srcu osećamo bol ubijene 8.372 braće i sestara Bošnjaka. Neka je još jednom rahmet našim šehidima, a porodicama žrtava genocida i bošnjačkom narodu još jednom izražavam saučešće", rekao je Erdogan.

On je dodao da odgovorni za genocid nisu dobili kazne koje zaslužuju, kao i da čovečanstvo, naročito evropski političari i mediji, nisu izvukli lekcije iz toga.

Erdogan je rekao i da su evropski muslimani suočeni sa diskriminacijom i da im se oduzimaju prava i slobode, a da zemlje koje drže lekcije o ljudskim pravima i demokratiji, danas prednjače u islamofobiji i ksenofobiji.

"Rasistički terorizam širi se poput kuge u mnogim zapadnim zemljama, a ponekad je zaštićen na predsedničkom nivou. Evropski muslimani su suočeni sa sistematskom diskriminacijom, a njihova prava i slobode im se oduzimaju. Vreme je da se zaustavi ovaj pogrešni tok koji preti suživotu ljudi različitih kultura i veroispovesti, kao i budućnosti čovečanstva", rekao je Erdpgan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala