Američki uslov Kipru: Ako spusti rampu ruskim brodovima, nastavlja se saradnja sa SAD

© AFP 2023 / YIANNIS KOURTOUGLOURuski vojni protivvazdušni brod "Admiral Pantelejev" u luci Limasol na Kipru
Ruski vojni protivvazdušni brod Admiral Pantelejev u luci Limasol na Kipru - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD uslovljavaju dalji razvoj vojno-tehničke saradnje sa Kiprom njegovim odbijanjem da u budućnosti odobravaju pristup svojim lukama brodovima ruske ratne mornarice, potvrdio je pomoćnik američkog državnog seketara za politička i vojna pitanja Klark Kuper u telefonskom brifingu za novinare, komentaršući sadržaj njegovih nedavnih pregovora na Kipru.
„Konkretno na sastancima u Nikoziji primetio sam da Kipar još uvek nije preduzeo korake neophodne za uskraćivanje pristupa lukama brodovima ruske ratne mornarice. Naravno, taj korak, kao i drugi, neophodni su“, rekao je diplomata.

On je izneo uslov SAD za dalju vojno-tehničku saradnju sa Nikozijom.

„Da bismo mogli da idemo dalje sa Republikom Kipar, moramo da vidimo dalje garancije njene sposobnosti da zabrani lučki pristup brodovima ruske mornarice“, rekao je saradnik američkog Ministarstva spoljnih poslova.

Prema rečima Kupera, „to je veoma pošten dijalog“ između Vašingtona i Nikozije. Kako je rekao, SAD shvataju da Kipar u ovom slučaju može imati istorijske ekonomske interese.

„Ipak, da bi se išlo napred, imajući u vidu da Kipar počinje da igra važniju ulogu u Istočnom Sredozemlju, preuzima na sebe veću odgovornost za podršku Evropske unije i potreba NATO-a, nama je potrebno je da postoji viši stepe interoperabilnosti sa Kipranima. A to zahteva rešenje pitanja ulaska ruskih brodova u luke“, rekao je pomoćnik državnog sekretara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala