Cilj nad ciljevima: Kina hoće za sedam godina da stigne Ameriku

© REUTERS / StringerVojnici Narodnooslobodilačke vojske Kine učestvuju u vojnoj paradi u znak sećanja na 90. godišnjicu osnivanja vojske u vojnoj bazi za obuku Žurihe u Autonomnoj regiji Unutrašnja Mongolija, Kina, 30. jula 2017.
Vojnici Narodnooslobodilačke vojske Kine učestvuju u vojnoj paradi u znak sećanja na 90. godišnjicu osnivanja vojske u vojnoj bazi za obuku Žurihe u Autonomnoj regiji Unutrašnja Mongolija, Kina, 30. jula 2017. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krajem prošle nedelje, kineski predsednik Si Đinping pozvao je da se preduzme više napora na modernizaciji vojske zemlje, za koju je naglasio da je ključna za kineski nacionalni program modernizacije. Stručnjaci procenjuju da će Kina do 2027. godine biti ravnopravna sa američkom vojskom.

Peking je najavio da im je novi cilj da pretvore Narodnooslobodilačku vojsku u punopravnu modernu vojnu silu do 2027. godine, odlukom koja je doneta na plenumu Centralnog komiteta Kineske partije ranije ove nedelje.

Plenum je u saopštenju rekao da se planirani rok poklapa sa stogodišnjicom od osnivanja Narodnooslobodilačke vojske, a njena dalja modernizacija biće sinhronizovana sa jačanjem odbrambenih sposobnosti Kine i ekonomskim rastom.

„Saut čajna morning post“ citira hongkonškog vojnog analitičara Zong Džongpinga da je cilj koji se odnosi na vojsku mogao da se posmatra kao nešto što treba da kinesku vojsku pretvori u „vodeću modernu silu u svetu, koja može da bude ravnopravna sa američkom vojskom “.

On se pozvao na zamenika šefa hongkonškog tink-tenk Instituta Tijanda, koji tvrdi da je „u osnovi cilj unapređenja sposobnosti vojske da do 2027. godine može da parira američkoj vojsci, tako da može efikasno da odvrati uplitanje Amerike u problem Tajvanskog moreuza“.

Zvanično, SAD slede princip Jedine Kine, koja Tajvan ne priznaje kao nezavisnu celinu, ali Vašington ima trgovinske i poslovne veze sa ostrvom i snabdeva ga oružjem. Peking, sa svoje strane, Tajvan vidi kao kinesku teritoriju koja će na kraju morati da se ponovo ujedini sa kontinentalnom Kinom.

Saopštenje o plenumu usledilo je nakon što je kineski predsednik Si Đinping krajem prošle nedelje rekao da bi jača vojska mogla da igra značajnu ulogu u pružanju „strateške podrške“ kineskom nacionalnom programu modernizacije.

Primedbe su usledile nakon što je državna novinska agencija „Sinhua“ početkom prošle godine izvestila da je vojska završila veći deo svog unutrašnjeg restrukturiranja, drastično smanjivši svoju radnu snagu kao deo strateškog prelaska u moderne snage svetske klase.

Prema pisanju agencije „Sinhua“, cilj restrukturiranja bio je da vojne snage postanu efikasnije i fleksibilnije u vazduhu, svemiru i sajber prostoru.

Planovi da se vojna komponenta smanji na približno 50 procenata nekadašnje veličine najavljeni su u službenim novinama kineske vojske „PLA Dejli“ krajem 2017. godine.

U to vreme, novine su izvestile da će vojska povećati osoblje u mornarici i raketnim snagama kao deo restrukturiranja. Pre toga, kineski predsednik Si Đinping najavio je smanjenje broja vojnika za 300.000 ljudi.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala