Završeni izbori u Moldaviji, izlaznost veća od 42 odsto

© REUTERS / VLADISLAV CULIOMZAŽena glasa na biračkom mestu u Kišinjevu u Moldaviji
Žena glasa na biračkom mestu u Kišinjevu u Moldaviji - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Moldaviji su završeni predsednički izbori. Biračka mesta zatvorena su u 21 čas po lokalnom vremenu (20 po srednjoevropskom). Prema podacima Centralne izborne komisije, izlaznost iznosi 42,7 odsto.

Aktuelni predsednik Moldavije Igor Dodon, koji se kandiduje za drugi mandat, istakao je dobar rad CIK-a na predsedničkim izborima i rekao da su oni bili slobodni i demokratski.

„Kao predsednik i predsednički kandidat želim da zahvalim svim zaposlenima u vladinim agencijama – Centralnoj izbornoj komisiji, izbornim biroima. Želim da zahvalim pripadnicima bezbednosnih organa koji su obezbeđivali slobodne i demokratske izbore. Uspeli ste da organizujete glasanje na najbolji način, mada ima još par sati rada na prebrojavanju glasova“, izjavio je Dodon na brifingu.

Glavni Dodonov protivkandidat, Maja Sandu, saopštila je nakon zatvaranja biračkih mesta da je njen štab zabeležio više od 300 pokušaja nameštanja izbora.

Kandidat stranke Akcija i solidarnost saopštila je da je postojao „organizovani prevoz birača iz Pridnjestrovlja“, kao i da su korišćeni administrativni resursi i kupovina glasova.

Ona je dodala da će prikupljeni foto i video dokazi biti predati CIK-u i policiji.

U Moldaviji su u nedelju održani predsednički izbori. Šef republike bira se na četiri godine. Centralna izborna komisija proglasila je izbore važećim, jer je odziv birača premašio potrebni prag od 33,33 odsto.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala