Vladimir Gvojić: Glumački zanat kradem od Bate, Gage, Paje i Bekima /video/

© Foto : Fadil ŠarkiVladimir Gvojić
Vladimir Gvojić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mladi glumac Vladimir Gvojić koji je na Filmskim susretima u Nišu ovenčan nagradom „Car Konstantin“ uspeo je da glumački zanat krade uživo, učeći na terenu. Ipak, kao strastveni filmofil, najviše je naučio od pokojnih kolega, Bate Živojinovića, Gage Nikolića, Paje Vujisića, Bekima Fehmijua, gledajući filmove i serije.

Stopama Pavla Vuisića

S nepunih trideset godina, glumac Vladimir Gvojić u svojoj biografiji ima brojna kratka filmska ostvarenja, nekoliko filmskih nagrada i najznačajnije glumačko priznanje – „Car Konstantin“. Ali ne i diplomu iz glume. Ovaj se talentovani mladić upisao u srpsku filmsku istoriju i postao drugi glumac, posle Pavla Vuisića koji je ovenčan ovim priznanjem, a da nije završio studije glume.

„Film je jedna od najvećih strasti mog života. Teško mi je da opišem kolika je čast dobiti ovo priznanje i nadam se da ću izgraditi nešto još bolje u budućim angažmanima“ kaže za Sputnjik Vladimir Gvojić.

© Foto : Đorđe BajićLaureat nagrade „Car Konstantin“ Vladimir Gvojić
Vladimir Gvojić: Glumački zanat kradem od Bate, Gage, Paje i Bekima /video/ - Sputnik Srbija
Laureat nagrade „Car Konstantin“ Vladimir Gvojić

Na filmskom platnu prisutan je već trinaest godina što je sasvim dovoljno vremena da glumački zanat krade uživo, učeći na terenu. Ipak priznaje da je kao strastveni filmofil najviše naučio od pokojnih kolega, gledajući filmove i serije.

„Kad pomislim na laureate ove nagrade, Batu Živojinovića, Dragana Nikolića, Pavla Vuisića, Bekima Fehmijua, u njima vidim svoje idoloe. Ako ova nagrada znači da ću im se formalno približiti, svako normalan imao bi osećaj kao da tu ne pripada“, iskren je mladi glumac.

Jedan sasvim normalan dečko A.S. (25)

Nagrada „Car Konstantin“ dodeljena mu je za glavnu ulogu u dugometražnom filmu Milene Grujić „A.S. (25)“. Pre toga Vladimir je imao prilike da istražuje svoj talenat u čak 50 kratkometražnih ostvarenja, što mu je donelo i dve nagrade „Zlatna interpretacija“ na Bašta festu.

„U kratkom metru glumac ima ograničen prostor zbog čega većim intenzitetom plasira glumačke postupke i rešenja. Kada je dugi metar u pitanju, najveća tajna je kako jedan glumac raspoređuje resurse tokom trajanja filma“, objašnjava Gvojić.

Priča filma „A.S. (25)“ inspirisana je istinitim događajem. Reč je o pljački menjačnice u kojoj glavni junak, Sale, koga Gvojić tumači, donosi „beogradski asfalt u najlepšem duhu“.

„Urbani antiheroj dosta je zastupljen i u okruženju, i na televiziji, i u drugim filmovima. Nije teško naći inspiraciju, već izabrati prave elemente koji su dovoljni da se kreira nešto što je realno. Neko je rekao za Marlona Branda da se njegov talenat ogledao u tome da od određenog broja tačnih rešenja za predstavljanje jednog lika izabere ona koja će za najširu publiku biti ono najbolje“, prenosi Gvojić.

Za ovu ulogu se, kako kaže, spremao drugačije, jer je istinita priča. U pokušaju da joj udahne razrešenje, stavi tačku na jednu od mogućih varijacija kako se ovaj događaj mogao završiti, Gvojić je pokušao da pronađe opravdanje za lika koga tumači.

„Glumci kažu da uvek brane svoj lik. Po mom mišljenju, lik se može i napasti. Leonardo di Kaprio u filmu ’Đango’ kaže da nije branio svoj lik, već da ga je napadao i to je dovelo do fantastičnog rezultata. Ja sam ovde pokušao da pružim neko svoje razrešenje, da mu dam smisao makar bila ona tužna i neutešna“, tvdi mladi glumac.

© Foto : Arhiva V. GvojićaVladimir Gvojić kao Sale u filmu „A.S. (25)“
Vladimir Gvojić: Glumački zanat kradem od Bate, Gage, Paje i Bekima /video/ - Sputnik Srbija
Vladimir Gvojić kao Sale u filmu „A.S. (25)“

Gvojić priznaje i da se u pripremanju za ovu ulogu ugledao na jednog od svojih idola, Dragana Nikolića, večitog fajtera i beogradskog mangupa.

„Kad je Dragan Nikolić umro, ja sam tri dana plakao. Nisam samo za njim tugovao, na taj način oplakivao sam sebe. Bilo da je bio u glavnoj ili sporednoj ulozi, uvek sam se poistovećivao samo sa Draganom Nikolićem. Ako je ovo na neki način slično njegovim ulogama, meni bi to bila najveća nagrada“, priznaje nagrađeni glumac.

Kad porastem biću...

Ako bi neko pomislio da bi se u Vladimirom izboru profesije našli policija, saobraćaj, borilačke veštine, nauka, bio bi u potpunosti u pravu. On je želeo sve to i postigao – kroz film i glumu. U širem smislu reči, sebe opisuje kao filmadžiju, a na pitanje koju recitaciju i komad bi pripremao da sada izlazi na prijemni za glumu, naš sagovornik kaže:

„Da sada izlazim na prijemni, kao recitaciju bih verovatno izabrao Disa, Miku Antića ili Lazu Kostića. Za strani dramski monolog pripremao bih jedan od moja dva omiljena komada, a to su - ’Sirano de Beržerak’ Edmona Rostana ili Šekspirov ’Koriolan’“.

Vladimir Gvojić trenutno snima seriju „Nečista krv“, projekat za koji tvrdi da će biti zanimljiv.

„Ima dosta akcije, a ja sam ljubitelj žanrovskih filmova koji mi nedostaju u našem umetničkom filmu. Podela je sjajna, imam priliku da radim s Ljubom Bandovićem. Moja uloga jeste epizodna, ali zadovoljan sam prostorom koji mi je dat“, kaže Gvojić.

Umesto epiloga

Ko je Vladimir Gvojić možete saznati u filmu „A.S. (25)“, a ko sve može da bude, žiri nam je ovom nagradom nagovestio:

“Igrati mlade mangupe je već mnogo puta odigrano, ali on donosi beogradski asfalt u najlepšem duhu: beskompromisno, šarmantno i sa stilom, igrajući se igre života i smrti, tražeći sopstveni identitet, ali i identitet okruženja, zatočen u brutalnu arhitekturu života, koji nije birao. Suptilnim tumačenjem lika uspeva da svu tragičnost uvede laganim, nenametljivim sredstvima.”

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala