Ulica kojom su trijumfalno prolazili ruski carevi /foto, video/

© Sputnik / Olivera IkodinovićTverska je jedna od najstarijih moskovskih ulica
Tverska  je jedna od najstarijih moskovskih ulica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tverska je jedna od najstarijih moskovskih ulica – više puta su joj menjali naziv, rušeni su arhitektonski spomenici i pravoslavne crkve i podizana su nova zdanja, dva puta je proširivana, ali je sačuvala svoju originalnost i neponovljivi šarm.

Ovde su se oduvek nalazile luksuzne prodavnice, skupi restorani i hoteli i prelepe vile bogatih Moskovljana. Tu se i danas slave svi najvažniji praznici i organizuju masovne narodne šetnje.

Ovom ulicom na Dan pobede nad fašizmom 9. maja svake godine prolazi istorijska i najsavremenija vojna tehnika, a milioni građana ponosno paradiraju u „Besmrtnom puku“ .

Još u 12. veku ovuda je vodio put za Tver – prestonicu susednog kneževstva, pa je Tverska tako i dobila naziv. Ulicu je od Kremlja odvajala reka Neglinka. Ona je još početkom 19. veka sakrivena pod zemlju i sada teče kroz cevi.

© Sputnik / Olivera IkodinovićTverska je jedna od najstarijih moskovskih ulica – više puta su joj menjali naziv, rušeni su arhitektonski spomenici i pravoslavne crkve i podizana su nova zdanja.
Ulica kojom su trijumfalno prolazili ruski carevi /foto, video/ - Sputnik Srbija
Tverska je jedna od najstarijih moskovskih ulica – više puta su joj menjali naziv, rušeni su arhitektonski spomenici i pravoslavne crkve i podizana su nova zdanja.

U vreme Petra Velikog ovde su postavljane trijumfalne kapije povodom praznika ili krunisanja careva – bile su drvene i demontirane su nakon proslave, a nakon vojnih pobeda Tversku su ukrašavali cvećem i ikonama.

Na ulazu u Tversku, iz pravca Kremlja, stoje dva zdanja podignuta u razmaku od samo tridesetak godina. S leve strane je „Nacional“, jedan od najluksuznijih hotela s početka 20. veka, a s desne strane je simbol sovjetske vlasti – zgrada Saveta rada i odbrane, podignuta na mestu srušene pravoslavne crkve. U njoj se danas nalazi Državna duma, Donji dom ruskog parlamenta...

Mnogi Moskovljani će turistima skrenuti pažnju i na zgradu u Tverskoj broj 9 iz četrdesetih godina prošlog veka, gde je živela politička elita i moskovska inteligencija. Postoji priča da su granit, kojim je obložena zgrada, u Moskvu doneli Nemci da bi napravili spomenik Hitleru u čast pobede nad Sovjetskim Savezom. Ali, njihov plan je propao.

Šetnja Tverskom ulicom ne bi bila potpuna bez posete Tverskom trgu, koji danas krasi Spomenik Juriju Dolgorukom, legendarnom osnivaču Moskve. Spomenik je podignut 1947. godine povodom obeležavanja 800. godišnjice grada. 

Po Staljinovom naređenju, godinu dana ranije u Kijev je poslata ekspedicija sa ciljem da se pronađu posmrtni ostaci kneza Jurija Dolgorukog i prenesu u Moskvu. Prema Staljinovoj zamisli, knez je trebalo da bude dostojno sahranjen u Moskvi tokom proslave jubileja grada. Međutim, ekspedicija je bila neuspešna.

© Sputnik / Olivera Ikodinović Ovde su se oduvek nalazile luksuzne prodavnice, skupi restorani i hoteli i prelepe vile bogatih Moskovljana.
Ulica kojom su trijumfalno prolazili ruski carevi /foto, video/ - Sputnik Srbija
Ovde su se oduvek nalazile luksuzne prodavnice, skupi restorani i hoteli i prelepe vile bogatih Moskovljana.

Jurij Dolgoruki danas gleda ka zgradi gradske uprave. Dvorac je izgrađen za moskovskog grofa Zahara Černjiševa, 1782. godine i cela Moskva je ovde dolazila na balove. Posle smrti prvog vlasnika, zgradu je otkupila država i od tada je to zvanična rezidencija moskovskih gradonačelnika.

Zgrada je preživela veliki Moskovski požar 1812. godine, ali je teško oštećena vandalizmom francuskih trupa, koji su koristili drvena vrata i parkete za loženje peći i kamina.

Ovde je organizovan i prijem u čast rođendana cara Aleksandra Prvog, a nakon preseljenja vlade u Kremlj, Vladimir Lenjin je nekoliko puta tu nastupio. Održao je i govor sa balkona zgrade i obratio se komunistima koji su išli na front.

© Sputnik / Olivera IkodinovićTverska je jedna od najstarijih moskovskih ulica
Ulica kojom su trijumfalno prolazili ruski carevi /foto, video/ - Sputnik Srbija
Tverska je jedna od najstarijih moskovskih ulica

Ovo zdanje, težine oko 20.000 tona, pomereno je za oko 13,5 metara kada je proširena Tverska ulica tridesetih godina prošlog veka. Premeštanje je trajalo samo 41 minut, što je bio novi svetski rekord. 

Kakve još priče  i legende čuva glavna moskovska ulica, saznajte u novoj epizodi "Moje Rusije".

Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala