Protest opozicije u Tbilisiju: Nezadovoljni rezultatima parlamentarnih izbora,traže ponavljanje /video/

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti ispred gruzijskog parlamenta u Tbilisiju
Protesti ispred gruzijskog parlamenta u Tbilisiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pristalice opozicionih stranaka započele su protest ispred zgrade parlamenta na aveniji Rustaveli u Tbilisiju, prenosi dopisnik Sputnjika.
„Jednostavno su nam pljunuli u lice. Režim Ivanišvilija, koji je na čelu vladajuće partije Gruzijski san, mora biti ukinut. Izbori nisu bili važeći, još jednom izjavljujemo da ne priznajemo rezultate tih izbora i zahtevamo održavanje novih parlamentarnih izbora, vanrednih izbora“, rekao je jedan od aktivista.

Obustavljen je automobilski saobraćaj na aveniji Rustaveli.

​Podsetimo, u Gruziji su u subotu održani parlamentarni izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije sa 97 odsto biračkih mesta, vladajuća stranka Gruzijski san, koju je osnovao i na čijem je čelu biznismen Bidzina Ivanišvili, osvojila je nešto više od 48 odsto glasova. To će joj omogućiti da formira većinu u parlamentu.

U parlament će ući ukupno sedam stranaka i dva politička bloka koji su prešli cenzus od jedan odsto glasova.

Opozicija izbore smatra nelegitimnim. Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili, koju je na predsedničkim izborima podržao Gruzijski san, nazvala je glasanje mirnim, demokratskim i pravednim.

Biro za demokratske institucije i prava OEBS-a saopštio je da su izbori održani u skladu sa osnovnim pravima izražavanja, ali je skrenuo pažnju na brojne nijanse, kao na primer na primetnu administrativnu „dominaciju vladajuće stranke“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala