Poljska tražila od „Gasproma“ da smanji cenu gasa

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaLogo Poljske naftne kompanije PGNiG
Logo Poljske naftne kompanije PGNiG - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poljska naftna i gasna kompanija PGNiG podnela je zahtev za smanjenje cene za prirodni gas koji Poljskoj isporučuje „Gasprom“ prema Jamalskom ugovoru, navodi se u saopštenju kompanije.

„’PGNiG’ se založio za reviziju cenovnih uslova za isporuke gasa, koji se realizuju na osnovu dugoročnog ugovora sa ‘Gaspromom’. ‘PGNiG’... je uputila kompanijama ‘Gasprom’ i ‘Gasprom eksport’ zahtev za promenu cene gasa koji se isporučuje po kupo-prodajnom ugovoru prirodnog gasa u Poljsku od 25. septembra 1996 (takozvani Jamalski ugovor) naniže“, saopštila je kompanija.

U saopštenju se napominje da, u skladu sa ugovorom, svake tri godine svaka od strana sporazuma ima pravo da traži reviziju uslova cena isporuka, ako smatra da oni „ne odgovaraju tržišnoj situaciji“.

Sporazumom su predviđene isporuke oko deset milijardi kubnih metara gasa godišnje. Poljska je dužna da preuzme najmanje 8,7 milijardi kubnih metara ugovorenog goriva. Sporazum važi do 2022. godine.

Poljska, inače, redovno tuži „Gasprom“, pokušavajući da dobije povoljnije cene gasa ili da natera ruski koncern da plati neku kaznu.

Na primer, poljski antimonopolski regulator UOKiK ranije je kaznio „Gasprom“ sa oko 7,6 milijardi dolara u slučaju „Severni tok 2“, a evropske partnere na projektu – sa ukupno 61 milion dolara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala