Otkriveno poreklo neprijatnih mirisa na Adi Ciganliji

© Sputnik / Dejan SimićAda Ciganlija, jezero
Ada Ciganlija, jezero - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prohladno, ali sunčano i prijatno vreme, izmamilo je danas veliki broj Beograđana na omiljeno izletište - Adu Ciganliju. Međutim, pored lepog vremena, glavna tema među skoro svim posetiocima Ade bio je prilično jak smrad koji se mogao osetiti u većem delu izletišta.

"Danima je već tako, skoro da ne može da se diše, posebno u ovom delu bliže ulazu na Adu", rekao je konobar iz jednog od kafića.

Kako su komentarisali posetioci, smrad kao da potiče od uginule ribe ili izliva kanalizacije.

"Nismo videli mrtvu ribu na Savskom jezeru, ali baš tako smrdi", rekla je jedna od maratonki koja je učestvovala na današnjoj trci.

Međutim, nije tajna odakle potiču neprijatni mirisi. Kao i uvek kada je Ada Ciganlija u pitanju, reč je o Čukaričkom rukavcu u kojem su smeštene stotine i stotine čamaca i brodića, ali i deo gde se u Savu uliva Topčiderka.

Novinari su obišli tu crnu tačku i nisu zatekli mrtvu ribu, ali jesu veliku količinu smeća, kao i nesnosan smrad koji se širio na sve strane, prennosi Blic.

"Tako je već nedelju dana, moram priznati da nam je teško da normalno treniramo", rekao je jedan od mladih veslača koji vežba upravo u Čukaričkom rukavcu.

O celokupnoj situaciji su obaveštene i nadležne službe. Inspektori Agencije za zaštitu životne sredine su još 27. oktobra izašli na teren i uzeli uzorke vode.

Analize su pokazale da postoji deficit kiseonika u vodi Topčiderske reke, a vrednosti amonijačnog azota i ortofosfata, kako je zaključeno, "pripadale su najnižoj petoj kategoriji".

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala