Baku: Jerevan priznao poraz, zatraživši pomoć od Putina

© Press-služba prezidenta Azerbaйdžana / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev izjavio je da Jerevan „nema osnova“ da traži vojnu pomoć Rusije i da Baku sprovodi vojne operacije na svojoj priznatoj teritoriji.
„Jermenija je faktički priznala svoj poraz. Kao što znate, nedavno je jermenski premijer Nikol Pašinjan uputio pismo ruskom predsedniku, gospodinu Putinu. To pismo je zapravo priznanje poraza, jer je zatražena vojna pomoć Rusije iako nema nikakvih osnova za to“, rekao je on na sastanku sa turskim ministrom inostranih poslova Mevlutom Čavošogluom u Bakuu.

Prema njegovim rečima, „Azerbejdžan izvodi vojne operacije na svojim teritorijama, koje su priznate od strane međunarodne zajednice“.

„Na teritoriji Jermenije se ne izvode nikakve operacije, ni nemamo takve planove. Da su postojali, realizovali bismo ih u julu ove godine. Kao što znate, Jermeni su nas tada napali na državnoj granici i mi smo ih izveli iz svojih zemalja, ne prelazeći državnu granicu. Stoga Pašinjan, s jedne strane, priznaje svoj poraz – o tome svedoči slanje pisma Putinu, ali s druge strane, ne želi u potpunosti da se preda“, naglasio je Alijev.

On je dodao da će Baku „ići do kraja“, ako Jerevan ne pristane na povlačenje vojske iz Karabaha putem pregovora i u najkraćem roku.

„Međutim, nadam se da taj proces neće trajati dugo, jer smo čekali 30 godina. Želimo da povlačenje jermenskih oružanih snaga sa okupiranih teritorija bude osigurano za pregovaračkim stolom i što pre“, rekao je predsednik.

Uspešno se nastavlja operacija u Karabahu

Lider Azerbejdžana je rekao turskom ministru da se vojna operacija u Karabahu „uspešno nastavlja“, kao i da su azerbejdžanske oružane snage preuzele kontrolu nad oko 200 naselja u Karabahu.

„Kao što znate, operacija se uspešno nastavlja. Do danas su mnoga naselja, gradovi i sela oslobođljni od okupacije, uključujući gradove Fizuli, Džabrail, Zangilan i Kubatli.  Sve u svemu, oslobođeno je oko 200 naselja i to se nastavlja. Svake nedelje izveštavam o novim oslobođenim gradova i naseljima i nadam se da ćemo ponovo uspostaviti svoju teritorijalnu celovitost“, istakao je Alijev.

Ranije se premijer Jermenije Nikol Pašinjan obratio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sa molbom da pokrene konsultacije kako bi se razmotrilo u kom vidu i obimu bi Rusija mogla da pruži pomoć Jermeniji po pitanju osiguravanja bezbednosti. Rusija je odgovorila da će pružiti Jerevanu svu neophodnu pomoć ako se sukobi prenesu direktno na teritoriju Jermenije.

Podsetimo, borbe na liniji razdvajanja zaraćenih strana u Nagorno-Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala