Velika Britanija: Milion zaraženih, karantin do 2. decembra

© AP Photo / Alastair GrantČasovnik Big Ben u Londonu
Časovnik Big Ben u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski premijer Boris Džonson je najavio da će u Engleskoj u četvrtak iza ponoći stupiti na snagu mere karantina na teritoriji čitave zemlje, nakon što je broj obolelih od kovida 19 u Velikoj Britaniji premašio milion, dok drugi talas epidemije preti da ugrozi funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Nakon što su lokalni mediji preneli da se očekuje uvođenje mera karantina, premijer Velike Britanije održao je konferenciju za novinare na kojoj je potvrdio ove navode.

Premijer je rekao da će u Engleskoj u četvrtak iza ponoći biti uveden karantin, koje će ostati na snazi do 2. decembra, preneo je Rojters.

Građani će smeti da napuste svoje domove samo u slučaju odlaska na posao i u školu, radi kupovine osnovnih životnih namirnica i lekova, brige o ugroženima i rekreacije.

Prehrambene prodavnice, apoteke, škole i univerziteti ostaće otvoreni. Kafići i restorani biće zatvoreni, a radiće samo oni objekti koji isporučuju porudžbine za poneti. Sve trgovine na malo koje ne prodaju osnovne životne namirnice biće takođe zatvorene.

Vlada je odlučila da ponovo uvede mere pomoći radnicima, pa će tako oni koji privremeno budu ostali bez posla zbog mera karantina primati 80 odsto plate.

Velika Britanija ima najveći broj preminulih od kovida 19 u Evropi, dok naučnici predviđaju da bi zemlja mogla da se suoči sa više od 80.000 smrtnih slučajeva od posledica ove bolesti, koliko predviđa najgori scenario.

U zemlji je danas zabeleženo preko 20.000 novozaraženih i više od 300 smrtnih slučajeva usled zaraze korona virusom, a do sada je preminulo 46.555 ljudi, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala