Ruska pravoslavna crkva: Zabraniti karikature Muhameda

© Sputnik / Aleksandar MilačićMitropolit Ilarion
Mitropolit Ilarion - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Odeljenja Ruske pravoslavne crkve za spoljne veze, mitropolit volokolamski Ilarion izjavio je da bi bilo najbolje kada bi Francuska, ali i druge zemlje, uvele zakon koji Rusija ima a tiče se vređanja osećanja vernika.

Komentarišući nedavni teroristički napad u Francuskoj mitropolit Ilarion rekao je da bi bilo bolje kada bi se zabranilo crtanje karikatura Muhameda.

„Zašto se u ovoj situaciji  brani pravo na objavljivanje ovakvih karikatura? Zar ne bi bilo ispravnije zabraniti takve karikature u Francuskoj, kao i u drugim zemljama sveta?“, zapitao se on i dodao da bi „to bio ispravan odgovor na sve minule događaje“.

Ilarion je takođe ocenio i da nakon prvog terorističkog napada Francuska „nije dovoljno naučila o aktuelnoj opasnosti“, iako je jasno da se radi o karikaturi čoveka koji je osnovao islam, samim tim to vređa osećanja miliona ljudi.

Podsetimo, napadač koji je u Nici usmrtio tri osobe identifikovan je kao dvadesetjednogodišnji Tunišanin koji je nedavno preko Lampeduze stigao u Frnacusku.

Nedugo nakon toga, u Avinjonu drugi muškarac je sa povicima „Alahu akbar“ pokušao da napadne policajce. Istovremeno, u Džedi napadač je nožem izbo stražara u francuskom konzulatu. On je povređen ali nije u opasnosti.

S tim u vezi je francuski predsednik Emanuel Makron izjavio da je njegova zemlja ponovo meta terorizma i najavio oštrije bezbednosne mere i uključivanje vojnih snaga.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala