Mustafa optužuje EU: Srbija se favorizuje, dijalog gubi smisao

© AFP 2023 / Jure Makovec Isa Mustafa
Isa Mustafa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa kaže da briselski dijalog gubi smisao i da je ponašanjem Evropske unije postao instrument Srbije da kupuje vreme kako bi se zaboravili zločini.

Mustafa je na društvenoj mreži fejsbuk napisao da Brisel ne ceni konstruktivnost Kosova i da EU pokušava da otvori teme o kojima se razgovaralo u bečkom procesu pre proglašenja nezavisnosti.

„Postoji čak i tendencija da se otvore neke teme o kojima se raspravljalo u bečkom procesu. U međuvremenu, Kosovo je proglasilo nezavisnost zatvarajucći te teme u Ahtisarijevom paketu“, napisao je Mustafa.

Kako je dodao, kako vreme prolazi, dijalog sve više postaje instrument Srbije da kupuje vreme .

“Kosovo je pohvalilo govor albanskog poslanika u Skupštini Srbije. Rekao je istinu! Postavlja se pitanje kako može dijalog proizvesti sveobuhvatni sporazum, čiji bi ishod bio međusobno priznavanje, ovim preuzetim obavezama srpske vlade! Da li može EU da ponudi njeno objašnjenje?”, upitao je Mustafa.

Prema njegovim rečima, protivljenje pojedinih zemalja EU liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, iako su svi kriterijumi ispunjeni, više govori o njihovom odnosu sa predrasudama nego o principima.

“Mi želimo da verujemo da takve zemlje žele najbolje za Kosovo, ali to se ne reflektuje kroz politiku izolacije građana neke zemlje. Politika izolacije nisu u skladu sa evropskom demokratijom i kulturom. Na drugoj strani, ne odustajemo od toga da budemo Evropljani, sa teritorijom, obrazovanjem, kulturom i ekonomijom. Ni vize ni Srbija nas neće zaustaviti na ovom putu”, zaključio je Mustafa, prenosi Kosovo onlajn.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala