Mitropolit Amfilohije u sebi objedinio tri junaka „Gorskog vijenca“, a smrću se desilo i čudo

© SputnikMitropolit crnogorski-primorski Amfilohije Radović
Mitropolit crnogorski-primorski Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolit Amfilohije je iz „Gorskog vijenca“ izašao. U sebi je objedinio njegova tri junaka - po harizmatskoj ličnosti, misaonosti i brizi za svoj narod on je oličenje vladike Danila, po svojim godinama i mudrosti on je iguman Stefan, a uz to je bio junak Vuk Mićunović, rekao je profesor Jovan Delić.

Delić je, govoreći o mitropolitu crnogorsko-primorskom u Domu Vojske Srbije, rekao da se njegovom smrću desilo čudo.

„Umro je tačno uoči Lučidana. Treći put u istoriji Mitropolije crnogorsko-primorske pokazuje se Lučidan kao sudnji za tu stolicu. Prvo Petar Prvi Cetinjski pa Petar Drugi Petrović koji je stupio na presto i upokojio se na isti dan. Evo sada i Amfilohije Radović koji je i po tome njihov direktni nastavljač. Nekako se ti krugovi više nego simbolično zatvaraju i taj znak Svetog Luke ponavlja“, primetio je dr Delić.

Oličenje hrišćanske milosti

On je istakao da je vladika Amfilohije „naslednik tog trona i da je zaista živeo u znaku brige koju je imao Sveti Petar Cetinjski“.

„On je govorio za Crnogorce: Teško onome ko o vama briži. Teško je bilo i Amfilohiju Radoviću da o njima briži, a on je brižio u poslednje vreme naročito da među braćom ne padne krv. Brigu je pokazivao i prema ljudima koji njega ne samo da nisu štedeli, već su ga raspinjali. Jednako je brinuo o njihovim glavama, kao i o glavama svojih prijatelja. On je prosto bio oličenje hrišćanske milosti. Ko ga je gledao poslednjih desetak godina, video je koliku je mekoću taj čovek dobio“, naglasio je dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti.

„Gorski vijenac“ njegova rodna kuća

Delić je podsetio da je mitropolit Amfilohije Moračanin.

„On je iz manastira Morača izašao, ali ja bih rekao da je on iz 'Gorskog vijenca' izašao, da je to njegova rodna kuća. U sebi je objedinio tri junaka 'Gorskog vijenca'. Po harizmatskoj ličnosti i funkciji vladike kao vođe naroda, misaonosti i brizi za svoj narod on je oličenje vladike Danila. Po svojim godinama, starosti, koja nije duboka, ali je respektabilna pa ga je narod zvao đedo kao što zovu ključnog čoveka u kući, po mudrosti, on je iguman Stefan. On je kao iguman Stefan imao te unutrašnje oči i nije čudno što je njegova opsesija i profesionalna delatnost bila usmerena najvećim delom na isihazam i bio je sigurno među vodećim teolozima ne samo u pravoslavnoj vaseljeni nego i na svetu. On je uz sve to bio junak, Vuk Mićunović, naročito dok je bio mlađi i nije se bojao nikoga. To trojstvo ja vidim u mitropolitu Amfilohiju i njegova smrt je strašan gubitak“, naglasio je Delić.

Nedostaje i nedostajaće

Delić je uveren da je Amfilohije Radović „podigao dovoljan broj svojih naslednika da će Mitropolija crnogorsko-primorska taj udarac izdržati“.

„Nedostaje mi i nedostajaće mi“, dodao je Delić na promociji zbornika „Savremena srpska proza“ koja je i počela minutom ćutanja zbog smrti arhiepiskopa cetinjskog, mitropolita crnogorsko-primorskog i čuvara Pećkoga trona Amfilohija Radovića.

Delić je predsedavao žirijem koji je 2012. godine dodelio mitropolitu književnu nagradu “Izviiskra Njegoševa" za "Izabrana dela" u izdanju "Svetigore" kojima je, prema oceni žirija, pokrenuo mnoga teološka pitanja i otvorio veoma važne probleme koji se tiču modernog čoveka.
Jovan Delić je tada rekao da se dodeljivanjem nagrade mitropolitu Amfilohiju simbolično vraća onaj deo Njegoševog dela koji je zanemarivan, bogoslovski.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala