Izbori u Gruziji: Izlazne ankete - vodi vladajuća stranka; Sakašvili: Pobeda opozicije

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaIzbori u Gruziji: Izlazne ankete - vodi provladina stranka; Sakašvili: Pobeda opozicije
Izbori u Gruziji: Izlazne ankete - vodi provladina stranka; Sakašvili: Pobeda opozicije - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Gruziji su održani parlamentarni izbori, a prema izlaznim anketama vodi vladajuća stranka „Gruzijski san“ sa 46 odsto osvojenih glasova. Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili tvrdi da je današnji dan istorijski za Gruziju jer je opozicija izvojevala bezuslovnu pobedu.

Prema izlaznim anketama, opozicioni blok „Snaga je u jedinstvu“ u kojem učestvuje i stranka bivšeg predsednika „Jedinstveni nacionalni pokret“ je na drugom mestu sa 28 odsto glasova.

Poslanici se biraju na četvorogodišnji mandat. Parlament ima 150 mesta.

U parlament su ušle i stranke „Evropska Gruzija“ (pet odsto), „Girči“ (tri odsto), „Lelo“ (tri odsto) i još dve sa po dva odsto glasova.

Predstavnici opozicije, međutim, smatraju da su dobili više glasova nego što pokazuju izlazne ankete, a Sakašvili navodi da je opozicioni blok osvojio minimum 33 odsto podrške birača.

Takođe je dodao da je opozicija spremna da do kraja brani svoje glasove i da će se i sam uključiti u to.

„Imajući u vidu okolnosti, da nisam imao mogućnost da budem u Gruziji, opozicija je ostvarila bezuslovnu pobedu. Ovo je istorijski dan“, rekao je on.

On je poništio i svoju kandidaturu za premijera Gruzije. Kako je rekao za TV „Mtavari arhi", ne zanima ga nijedna dužnost, pa tako ni dužnost premijera, ali gde će se fizički nalaziti saopštiće narednih dana.

Ubrzo je stigao odgovor iz vladajuće stranke da je bolje da brine o tome kako da sačuva posao u Ukrajini.

„Prema mojim informacijama, spremaju se da ga izbace odatle i njegov glavni problem biće to kako da sačuva radno mesto u Ukrajini“, rekao je generalni sekretar stranke Kaha Kaladze.

Sakašvili je u Gruziji osuđen i za njim je raspisana poternica. On je trenutno na dužnosti šefa izvršnog odbora Nacionalnog saveta za reforme Ukrajine, što je razbesnelo Tbilisi.

On je napustio rodnu Gruziju 2013. godine, gde je protiv njega pokrenut niz krivičnih postupaka, a po nekima je u odsustvu osuđen na zatvorske kazne.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala