Bira se između dva zla: Eksperti ocenjuju ko je bolji za Rusiju – Tramp ili Bajden

© AP Photo / Jeff ChiuDonald Tramp i Džo Bajden
Donald Tramp i Džo Bajden - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Americi se uskoro održavaju predsednički izbori, a za mesto lidera zemlje će se boriti aktuelni predsednik Donald Tramp i demokratski kandidat Džo Bajden. Ruski stručnjaci su prokomentarisali čija pobeda bi bila od veće „koristi“ za Rusiju.
„Nisam ni za Bajdena ni za Trampa. Ja sam za Putina. Ja sam za to da SAD imaju lidera koji bi mogao da stvarno doprinese održavanju mira i bezbednosti, poboljšanju odnosa sa svim zemljama“, rekao je član Saveta federacije Konstantin Dolgov.

Predsednik Komiteta Saveta federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov kaže da Rusiji odgovara „svako sa zdravim razumom, a ne sa kliničkim fobijama“.

„Imamo posla sa atmosferom kolektivne neadekvatnosti, u kojoj se urušavaju platforme za dijalog, raskidaju se sporazumi, i u kojoj vlada princip pretpostavke da je Rusija kriva. Svako ko izlazi iz tih okvira nam odgovara“, rekao je Kosačov.

Mihail Taratuta, novinar koji je radio kao dopisnik iz SAD devedesetih godina, veruje da bez obzira na ishod predsedničkih izbora u SAD, za Rusiju neće biti promena.

„Programi demokrata i republikanaca se mnogo razlikuju, ali su ujedinjeni u jednom – Rusija je neprijatelj i treba je obuzdati“, rekao je novinar.
Zanimljivo je i da najnovija ruska podmornica na nuklearni pogon nosi naziv po velikom knjazu Monomahu, a nazvana je u njegovu čast - „Vladimir Monomah“. - Sputnik Srbija
„Nema te vojne mašinerije koja može da pobedi u vojnom sukobu sa Rusijom“ /video/

Ruski stručnjak Pavel Palaščenko konstatuje da je situacija u rusko-američkim odnosima blizu katastrofe.

„Sa Trampom će biti više neizvesnosti. Bajdenovu spoljnu politiku je moguće jasnije predvideti, ali to ne znači da će sa njim biti lakše“, smatra ekspert.

„Bira se između dva zla“

Stručnjak za pitanja razoružavanja Natalija Bubnova smatra da će biti više mogućnosti za saradnju ako na mestu predsednika ostane Tramp.

„Međutim, Bajden je bolji za čovečanstvo, ako smo za ono što je razumno, dobro, večno, uključujući sklapanje narednog Sporazuma o smanjenju ofanzivnog naoružanja, vraćanje SAD sporazumu sa Iranom, Pariški klimatski sporazum. Ali bira se između dva zla, jer jedan kandidat tvrdi da je bio 'najgori za Rusiju', a drugi da je upravo Rusija glavna pretnja Americi“, konstatuje Bubnova.

Bivši zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Fjodorov ipak daje prednost Trampu, jer, kako kaže, Bajdenov tim razvija ceo program mera protiv Rusije.

Predsednik Centra za globalne interese Nikolaj Zlobin smatra da nijedan od dvojice kandidata nije „anđeo“.

„U istorijskoj perspektivi, za Rusiju bi verovatno bio bolji Bajden. Konkretno, za današnju Rusiju, njen establišment i vlast, očigledno je bolji Tramp“, konstatuje Zlobin.

List „Komersant“ je takođe pitao ruske čitaoce šta misle koji predsednik bi bio bolji za Rusiju – Tramp ili Bajden. Od 21.563 anketiranih 18,9 odsto misli da bi za Rusiju bio bolji Tramp, sedam odsto daje prednost Bajdenu, 29,8 odsto je odabralo opciju „nijedan“, dok 44,3 odsto anketiranih smatra da je za Rusiju svejedno ko će doći na mesto šefa SAD.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala