Vladika Atanasije: Amfilohije je ispunio svoje delo, Hristos će biti ponosan na njega

© Sputnik / Nikola BižićEpiskop mileševski Atanasije
Episkop mileševski Atanasije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rastuženi smo, ali nismo obeshrabreni, jer mitropolit Amfilohije pokazao je dobar primer ljudskog hrišćanskog života, dobar primer hrišćanske borbe. To nas teši, jer on je čovek božji, radujemo se za njega. On je ispunio svoj život kao čovek božji, kaže povodom upokojenja mitropolita Amfilohija episkop mileševski g. Atanasije Rakita.
Matija Bećković - Sputnik Srbija
Pozvao ga Bog u iste dane kad i svetog Petra! Prva poruka Matije Bećkovića posle tužne vesti /video/

Episkop Rakita je, kako kaže, o mitropolitu Amfilohiju govorio i pre nekoliko dana u Pljevljima na dan proslavljanja svete Petke iz njegove perspektive.

„To znači rečima Hristovim, kojima je Hristos opisao onih pet mudrih  devojaka koje su svoje živote gledale samo kao šansu da sebe pripreme svome ženiku, to jest Gospodu, da svoj život ukrase vrlinama, da osvete svoju dušu, da zapaljenim svetiljkama sačekaju dolazak svog voljenog Gospoda i da se tako ukrašene i osvetljene predstave njemu, da ih on prepozna i da bude ponosan njima“, kaže episkop Atanasije Rakita. 

Upravo se tako za večno stajanje pred Gospodom pripremio i visokopreosvećeni mitropolit Amfilohije, dodaje on.

„Ispunio je svoje životno delo. Svoje je vreme ispunio grandioznim delima, a sebe ukrasio. I tako ukrašen prikazao se Hristu i sigurno će Hristos biti ponosan na njega kada ga bude predstavljao Ocu svome nebeskom“, kaže episkop Atanasije. 

Iz te perspektive mitropolitovog života treba, prema mišljenju našeg sagovornika, posmatrati mitropolita Amfilohija.

„Mi koji volimo visokopreosvećenog mitropolita Amfilohija i koje nas on i dalje predvodi, na čiji primer gledamo, osećamo bol zato što smo mnogo izgubili njegovim odlaskom. Osećamo da je bilo potrebno da usliši naše vapaje da se još više zadrži sa nama i da nas i fizički predvodi. Dakle, iz tih strateških razloga crkve potrebno je bilo da ostane još sa nama. Ali, nadomestićemo to što smo izgubili gledajući u njegov primer i gledajući u ono što je ostvario“, kaže episkop Atanasije. 

Dan u koji će se upokojiti, kao da je sam odabrao, dodaje Rakita.

„Sveti Petar Cetinjski se slavi sutra, pa sveti apostol Luka i drugi apostoli. Da čovek zavidi tim velikim ugodnicima Božjim, da su u stanju da za sebe sve najlepše odaberu, pa, eto, i najlepše vreme, i najlepše društvo. Pokoj duši visokopreosvećenom mitropolitu Amfilohiju i neka se moli za nas“, zaključuje episkop mileševski Atanasije Rakita.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala