Šta nas čeka u petom godišnjem dobu?

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da li dve prvi put na srpskom objavljene knjige Žaka Prevera „Drveće“ i „Peto godišnje doba“ otkrivaju novog pesnika, koji gonjen slutnjama, sumnjama i preispitivanjima, u njima ostavlja potresno suočavanje sa svetom oko sebe?

Koliko je koji je opevao Barbaru, Senu i Pariz, različit od onog pesnika čije smo stihove znali napamet i zapisivali ih u spomenarima – razgovaramo sa urednikom iz kuće „Dereta” Zoranom Bognarom.

Da li je glavna nagrada Niških filmskih susreta „Car Konstantin“ iznenadila i njenog dobitnika, prvog posle Pavla Vuisića koji je trijumfovao a da nije profesionalni glumac – za „Orbitu kulture“ otkriva laureat Vladimir Gvojić.

Koliko je velika tema film i rat, koliko ima rukavaca i kako zapravo u sebe asimiluje i ona ostvarenja koja nisu eksplicitno ratna – razgovaramo sa autorom knjige „Film i rat“ Petrom Jončićem.

Šta će se sve naći od filmova na 16. Slobodnoj zoni, festivalu koji počinje 5. novembra, otkriva jedan od selektora Ivan Bakrač.

Kako kostimograf vidi epohu ludih dvadesetih, eru džeza, bioskopa i Velikog Getsbija, koliko moda liči na društvo u kom se se stvara – za Orbitu objašnjava Jelena Stokuća, kostimograf predstave „Veliki Getsbi“ koja čeka svoju obnovljenu premijeru na sceni teatra Madlenijanum.

Naš gost je i legendarni scenograf Miodrag Mića Tabački, autor preko 200 scenografija za neke od najboljih pozorišnih predstava, čija je izložba crteža nedavno otvorena u galeriji „Haos“, kao i članovi benda LP duo.

Orbita kulture Zoran Bognar, Vladimir Gvojić, Petar Jončić, Ivan Bakrač, Jelena Stokuća i Miodrag Tabački
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala