Rusija: U slučaju napada – odbraniće nas „Cirkoni"

© Sputnik / Ildus GilyazutdinovHipersonična raketa
Hipersonična raketa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Brodovi projekta 22350 koji su opremljeni hipersoničnim raketama „Cirkon“ štitiće od napada neprijateljskih podmornica protivpodmorničkim vođenim raketama (PLUR), pišu ruski mediji pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane.

Severna flota je u oktobru objavila da je uspešno testirana i lansirana protivpodmornička raketa sa fregate „Admiral Kasatonov“ projekta 22350 u Barencovom moru.

„Kada pronađete brod na udaljenosti od 100 kilometara, morate iskoristiti tu prednost. Za torpedni napad on mora da bude na udaljenosti od 20 kilometara, a vi morate da predvidite poteze posade podmornice“, rekao je bivši šef glavnog štaba Ratne mornarice Rusije admiral Valentin Selivanov.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je saopštilo ranije da je iz Belog mora fregata projekta 22350 „Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov“ prvi put ispalila hiperzvučnu krstareću raketu „Cirkon“ na morski cilj u Barencovom moru. Raketa je pogodila morsku metu u Barencovom moru na udaljenosti od 450 kilometara. Tim prilikom bila je postignuta brzina od 9.500 kilometara na sat.

Pretpostavlja se da raketa „Cirkon“ može dostići brzinu devet puta veću od zvuka (tj, iznositi 10.700 kilometara na sat), dok će domet biti preko 1.000 kilometara.

Prema planu, kompleks će biti u upotrebi u periodu 2020-2021. godine. Kako napominju u Ministarstvu odbrane, „Cirkon“ će se koristiti za opremanje višenamenskih nuklearnih podmornica, fregata i nuklearne raketne krstarice „Admiral Nahimov“.

Pored pomorske verzije, predsednik Rusije Vladimir Putin je najavio i razvoj kopnenog „Cirkona“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala