Argentinska pijanistkinja ne dolazi na Bemus, otkazan koncert otvaranja

© AFP 2023 / SOEREN STACHEArgentinska pijanistkinja Marta Argerič
Argentinska pijanistkinja Marta Argerič - Sputnik Srbija
Pratite nas
Argentinska pijanistkinja Marta Argerič, koja je trebalo da nastupi 1. novembra na otvaranju 52. Beogradskih muzičkih svečanosti (Bemus), otkazala je večeras svoj dolazak u Beograd.

Argerič je otkazala gostovanje na Bemusu na preporuku ličnog lekara da ne putuje u trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Iz tog razloga otkazan je koncert na svečanom otvaranju Bemusa, na kome je čuvena pijanistkinja trebalo da nastupi u Kolarčevoj zadužbini u pratnji Simfonijskog orkestra RTS-a sa dirigentom Luisom Gorelikom.

Bemus će stoga početi 3. novembra nastupom soprana Marije Guljegine u Operi i teatru „Madlenianum", a program festivala biće prožet muzikom Betovena od čijeg rođenja se navršava 250 godina.

„Stvari se menjaju iz sata u sat i niko ne može da zna šta nas čeka sutra. Pratimo situaciju iz dana u dan i reagovaćemo kako moramo", kaže za Sputnjik umetnički direktor festuvala, dirigent Bojan Suđić.

Atraktivni solisti i Betoven

On naglašava da je Bemus ove godine dosta ambiciozno planiran.

„Svi solisti, ansambli i program dobro su balansirani. Ovogodišnji Bemus je, prema oceni kritike i publike, po kvalitetu i atraktivnosti među boljima u poređenju sa prethodnim izdanjima, kada su izdvajanja za festival bila veća i klima za umetničku muziku bolja”, ističe Suđić.

Program 52. Bemusa njegov umetnički direktor opisuje kao „fin balans između veoma atraktivnih solista”.

Nastupiće Hoze Kura, jedan od vodećih svetskih tenora koga će pratiti ansambl Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, zatim dramski sopran Marija Guljegina.

„Nastupiće flautiskinja Irena Grafenauer, koja je uvek bila rado viđen gost u Beogradu i prema kojoj gajimo posebne emocije. Sada će nastupiti sa ‘Zagrebačkim solistima’ predvođenim violinistom Sretenom Krstićem. Jasminka Stančul, izuzetna pijanistkinja koju dugi niz godina nismo imali priliku da slušamo, održaće koncert sa Simfonijskim orkestrom RTS-a”, najavljuje Suđić.

Bemus je programski obeležen Betovenom.

„Ova godina je posvećena Betovenu. Trebalo je da slušamo njegovu muziku toliko da i njegovi najveći pobornici posle određenog vremena požele da čuju nešto drugo. Međutim, došli smo do situacije da će se Betoven malo izvoditi i da je obeležavanje godišnjice pomereno za sledeću godinu”, kaže Suđić.

Na otvaranju Bemusa trebalo je da bude odata pošta nedavno preminuloj kompozitorki Isidori Žebeljan, premijernim izvođenjem njene kompozicije „Usliši, Isuse, molitve moje“ sa sopranom Anetom Ilić.

Sojung Jun i Deneš Varjon prvi put u Beogradu

Prvi put beogradska publika će imati priliku da čuje južnokorejsku violinistkinju Sojung Jun, kao i mađarskog pijanistu Deneša Varjona.

„Sojung Jun sam, kao umetnički direktor, uvrstio u program Bemusa na veliku preporuku Jovana Kolundžije, člana Odbora festivala koji je bio zadivljen kada ju je svojevremeno slušao. To će biti prilika da jedno od imena sa samog vrha svetskog violinizma čuje prvi put i naša publika”, ističe Bojan Suđić.

Biće mesta, napominje Suđić, i za izvornu muziku i koncert braće Teofilović, a Bemus će 13. novembra zatvoriti Beogradska filharmonija pod upravom dirigenta Hansa Grafa.

„Beogradska filharmonija se pretprošle godine vratila posle dugog odsustva sa Bemusa. Nadam se da će od ove godine svi naši ansambli ponovo prepoznavati Bemus kao nešto što moramo stalno zajedno da nadograđujemo”, ističe Suđić.

Još dva koncerta otkazana zbog epidemije

Zbog epidemiološke situacije otkazani su koncerti sastava „40 Fingers“ i Big benda RTS-a koji je trebalo da u džez obradi izvede operu „Toska“.

„Trebalo je četiri člana sastava ’40 Fingers’ da stignu iz Italije, pa smo to otkazali zbog nepovoljne epidemiološke situacije kod njih. Sa Big bendom je trebalo da nastupe solisti iz Nemačke. Bez obzira na njihovu želju, informacije koje dobijamo o ozbiljnom lokdaun u Evropi pokazuju da bismo ušli u suviše neizvesnu situaciju. Da bismo se odgovornije ponašali prema izvođačima, publici i budžetu, u krajnjoj liniji, rešili smo da ‘Tosku’ pomerimo za drugi termin kada ćemo moći na pravi način da organizujemo taj događaj imajući u vidu njegov kvalitet i potencijal“, objasnio je Suđić.

Umetnički direktor Bemusa kaže da su od kriznog štaba dobili uverenje da festival može biti održan osim ako se ne uvedu ekstremnije mere.

„Nije zabeležen nijedan slučaj zaraze na događajima u oblasti kulture, ni na probama ansambala. Ansambli Radio- televizije Srbije već dva meseca rade u punom pogonu, ponašajući se odgovorno. Pre manje od sedam dana smo imali nastup u novosadskoj Sinagogi i sve je bilo u redu. Nadam se da će se i Bemus ‘provući’ u ovim sve negativnijim najavama”, objasnio je Bojan Suđić, šef-dirigent Simfonijskog orkestra RTS-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala