Pentagon: Rusko i kinesko hiperzvučno oružje – najveći izazov američke odbrane

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaVišenamenski lovci MiG-31 sa hiperzvučnim raketama "kinžal"
Višenamenski lovci MiG-31 sa hiperzvučnim raketama kinžal - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hiperzvučno oružje zemalja koje su konkurenti Amerike, uključujući Rusiju, predstavljaju izazov za svo protivvazduhoplovno (PVO) naoružanje kojim američka vojska raspolaže, izjavio je šef komande vazdužno-kosmičkih snaga Severne Amerike (NORAD) Glen Vanherk.

Kako je rekao, Rusija i Kina pre svega rade na izradi hiperzvučnog oružja, dok je ruska raketa „Avangard“ već stavljena u arsenal ruske vojske.

„Proces izrade naših odbrambenih sistema od hiperzvučnog oružja nije u skladu sa tempom razvoja protivničkog naoružanja, što baca izazov svim prethodnim verzijama sistema za otkrivanje raketnog napada kojim raspolaže Ministarstvo odbrane SAD“, rekao je on.

Vanherk je međutim naglasio da nuklearna trijada i dalje predstavlja osnovu američke odbrane iako je u tom domenu potrebno, pored principa nuklearne odmazde, razmišljati i o načinu sprečavanja protivnika da uopšte i napadne.

Takođe je rekao i da odbrana od hiperzvučnog naoružanja ne iziskuje nužno razvoj novih tehnologija, već su postojeće dovoljne da bi se napravilo adekvatno odbrambeno naoružanje.

Američki general je takođe naveo i da Pentagon ide „u dobrom pravcu“, da se bavi razvojem novih radara i senzora koji bi mogli iz kosmosa da javljaju potencijalne raketne napade i to uz pomoć veštačke inteligencije.

Podsetio je i da Agencija za raketnu odbranu kosmičkih snaga SAD radi na razvoju specijalnih satelita koji će biti isključivo posvećeni praćenju hiperzvučnog naoružanja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala