Otac Gojko: Ostatak za mitropolitom je cela pravoslavna Crna Gora

© Sputnik / Nikola BižićOtac Gojko Perović
Otac Gojko Perović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Smrt mitropolita je pre svega gubitak čoveka snažne vere, ostatak za mitropolitom Amfilohijem je cela pravoslavna Crna Gora, rekao je sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske i rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović.

„Ovo je veliki, teški dan za naš narod i Mitropoliju, za ukupno celu vaseljensku Pravoslavnu crkvu. Nije ovo gubitak samo jednog arhijereja, rukovoditelja crkvenih poslova, ovo je pre svega, pogotovo za nas koji smo ga bliže poznavali, gubitak čoveka snažne vere. Čoveka koji šta god da je radio i počinjao, nije se osvrtao na to kako je okolo - je li pogodan momenat, je li pogodno vreme, okolnosti... Na neki unutrašnji molitveni zov i na svoju molitvenost prepoznavao je momenat i kretao u posao, kao što su to radili i veliki sveti Božji ljudi. U skladu sa onom našom narodnom: „Pokojniku neka Gospod upokoji dušu u Carstvu nebeskom, a ostatku neka je nazdravlje“, ovde iz punih usta pred ovom svetinjom kažem da je ostatak za mitropolitom cela pravoslavna Crna Gora“, kazao je Perović ispred Cetinjskog manastira, prenose podgoričke Vijesti.

Podsetio je da su tri cetinjska mitropolita, Amfilohije, Sveti Petar Cetinjski i Petar Drugi Petrović Njegoš, preminuli „u tri dana“.

„Taj Božji znak koji nikako nismo mogli da isplaniramo, nego je Bog tako udesio, nas poziva na ono što su pozivali i mitropolitovi prethodnici - na mir, ljubav i jedinstvo najpre među pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori. Samim tim, ako se mi sjedinimo u ljubavi i bratstvu, onda je i sva Crna Gora sjedinjena u ljubavi i bratstvu. To je poziv današnjega dana“, poručio je Perović.

Kazao je da je Episkopski savet SPC u Crnoj Gori već ustanovio protokol kada su u pitanju dalja dešavanja.

„Ako Bog da, sutra ćemo ovde pred odrom mitropolita Amfilohija služiti zaupokojenu liturgiju, a posle toga u 13 sati će biti ispraćaj njegovih zemnih ostataka u Podgoricu. U Podgorici će u 14 sati, mogu slobodno da kažem, biti svečani doček, jer u ovom tužnom momentu sve ovo što je mitropolit uradio i vera kojom ga ispraćamo u onaj večni život koji postoji i u koji verujemo je, između ostalog, i svečanost za crkvu. Svečanost jer pred sobom imamo svedoka vere, svedoka večnoga života. Svečani doček u 14 sati u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a u nedelju, u devet liturgija koju će služiti patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima, posle koje će biti obavljena i sahrana u Hramu", kazao je Perović.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala