Patrijarh služi opelo mitropolitu u Podgorici /foto/

© Sputnik / Nebojša PopovićRed ispred hrama u Podgorici
Red ispred hrama u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Hramu Hristovog vaskresenja u Podgorici formira se dug red vjernika koji dolaze da se pomole za dušu blagopočivšeg mitropolita Amfilohija.

Građani vidno ožalošćeni svakog trenutka pristižu u Saborni hram u najvećoj tišini. U crkvi je izložena fotografija mitropolita Amfilohija.

Sjutra u 14 časova biće organizovan doček mitropolitovog tjela u Podgorici, kada će građani moći da iskažu poslednji pozdrav. Prethodno će mitropolitovo tijelo biti izloženo na Cetinju.

© Sputnik / Nebojša PopovićGrađani stoje u redu u podgoričkom hramu
Patrijarh služi opelo mitropolitu u Podgorici /foto/ - Sputnik Srbija
Građani stoje u redu u podgoričkom hramu

U nedelju će patrijarh Irinej u Sabornom hramu služiti opelo. Mitroplit Amfilohije će biti sahranjen u nedjelju u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

„Blaženopočivši Mitropolit će danas u toku dana biti prenet na Cetinje i u Cetinjskom manastiru će sutradan, 31. oktobra, na praznik Svetog Petra Cetinjskog u 9 časova biti služena Sveta Zaupokojena Liturgija. Istog dana u 13 časova biće svečani ispraćaj zemnih ostataka Mitropolita Amfilohija iz Cetinjskog Manastira za Podgoricu gde će biti molitveno dočekane u 14 časova u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. U Hramu će biti sve do nedelje, 1. novembra, kada će se služiti Sveta arhijerejska zaupokojena Liturgija kojom će načalstvovati Njegova Svetost patrijarh Irinej sa više arhijereja naše i drugih pomesnih Crkava. Nakon Liturgije će biti služeno opelo i obavljena sahrana. Blaženopočivši Mitropolit Amfilohije, po svojoj sopstvenoj želji biće sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života“, saopštio je Episkopski Savet SPC u Crnoj Gori.

© Sputnik / Nebojša PopovićVernici se mole za dušu blagopočivšeg mitropolita Amfilohija
Patrijarh služi opelo mitropolitu u Podgorici /foto/ - Sputnik Srbija
Vernici se mole za dušu blagopočivšeg mitropolita Amfilohija

„U nedelju, 1. novembra u svim gradovima i manastirima gde je to moguće biće služena Sveta zaupokojena Liturgija sa početkom u 9 časova, nakon koje bi bio održan pomen mitropolitu, kako bi svi koji su u nemogućnosti da fizički prisustvuju i na ovaj način uzeli molitvenog učešća u opelu i sahrani Mitropolita Amfilohija. Obaveštavamo da će sve do sahrane Mitropolita Amfilohija narod u molitvenom mimohodu moći da se pokloni mitropolitovom odru, kao i u danima nakon sahrane svakodnevno će se služiti Sveta Liturgija i pomeni u Hramovima, a verni narod će moći u Kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja da se pokloni mitropolitovom grobu“, dodaje se.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je jutros u Kliničko-bolničkom centru Crne Gore, gdje je bio na lečenju zbog zaraze koronavirusom, što je utvrđeno 6. oktobra.

Njegovo zdravstveno stanje juče se naglo pogoršalo zbog razvijanja pneumomedijastinuma kao posledice obostrane difuzne upale pluća, rekla je načelnica pulmološke klinike KCCG dr Jelena Borovinić Bojović. Upala pluća bila je uzrokovana koronavirusom, iako je mitropolit bio negativan na kovid-19 već 10 dana.

Zbog toga je bio intubiran i priključen na invazivni respirator.

Rano jutros je mitropolita Amfilohija u bolnici pričestio podgorički paroh protojerej Branko Vujačić, a sve vreme njegovog bolničkog lečenja je uz njega bio njegov kelejnik jeromonah Justin Mrenović, sabrat Cetinjskog manastira, naveo je Episkopski Savet.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala