„Odmori se, Đede, sve si uradio“: Njegoš više nije sam, Crna Gora je dobila još jednog čuvara! /foto/

© Sputnik / Nebojša PopovićMitropolit Amfilohije na Miholjskoj prevlaci
Mitropolit Amfilohije na Miholjskoj prevlaci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mnogi vernici i poštovaoci arhiepiskopa cetinjskog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija na društvenim mrežama se opraštaju od njega i upućuju poslednje poruke.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić objavio je crno-belu fotografiju mitropolita Amfilohija na Tviteru i napisao:.

„Onaj koji je živeo u Hristu, umreti nikada ne može. Da se večno raduje raduje u svetlosti lica Božijeg, kome je ceo svoj zemaljski život posvetio. Blagodarimo Gospodu koji nas je udostojio da duhovno uzrastamo uz ravnoapostolnog svetitelja. Večan spomen mitropolitu Amfilohiju!“

Francusko-srpski humanista Arno Gujon povodom smrti mitropolita Amfilohija napisao je: „Sa velikim bolom sam primio vest da se Mitropolit Amfilohije jutros upokojio. Delim tugu sa svima vama, posebno sa Srbima iz Crne Gore kojima je bio duhovni otac. Od danas Njegoš više nije sam, Crna Gora je dobila još jednog čuvara!“

Princ Filip Karađorđević uputio je poslednju poruku mitropolitu Amfilohiju:

„Uoči praznika Svetog Petra Cetinjskog, upokojio se i njegov naslednik na tronu Mitropolita crnogorsko-primorskog - Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije. Carstvo ti nebesko, veliki Mitropolite! Nebesa ti se raduju. Moli se za nas i čuvaj nas kao što si to uvek činio“.

Aleksa Bečić, predsednik Skupštine Crne Gore, napisao je povodom smrti mitropolita: "Jedan si od onih koji je sve što je stvorio podario svom narodu. Iskreno saučešće episkopima, monaštvu i sveštenstvu, a večan mir i hvala Mitropolitu crnogorsko-primorskom, uz naše nadanje i verovanje da njegov naslednik neće hoditi trnovitim putevima kojima je Mitropolit, sa svojim narodom, dostojno i pastirski koračao“.

Jedan od tri lidera pobedničkih koalicije u Crnoj Gori Dritan Abazović izrazio je na Tviteru saučešće povodom smrti mitropolita.

„Izražavam saučešće svim vernicima i sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske, povodom smrti mitropolita Amfilohija. Ljubav jedina stvara večnost! Neka mu Bog podari večni mir, a svima nama snagu da se izborimo za ideale koji su besmrtni“, napisao je Abazović.

Mnogi su se na Tviteru oprostili od „đeda svog“ uz izraze zahvalnosti za sve što je uradio za srpski narod i Crkvu u Crnoj Gori.

„Upokojio se Mitropolit Amfilohije. Tužan dan za nas, radostan za njega. Radostan dan za one koji ga blate ceo život, tužan za nas. Služio je svom narodu, svojoj crkvi. Branio je svoj narod i svoju crkvu. I odbranio. Mirno spavaj, Đedo naš“, napisao je jedan korisnik Tvitera.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je jutros u kliničkom centru u Podgorici nakon borbe sa korona virusom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala