Mitropolit će nas sjediniti oko njegovog odra: Episkop Joanikije držao pomen Amfilohiju /video, foto/

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaEpiskop Joanikije služio pomen mitropolitu Amfilohiju u Cetinjskom manastiru
Episkop Joanikije služio pomen mitropolitu Amfilohiju u Cetinjskom manastiru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenstvom i narodom služio je večeras u Cetinjskom manastiru pomen kraj odra mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Episkop Joanikije rekao je da „veliki Božiji ljudi, kao što je mitropolit Amfilohije, takvi su da ga savremenici ne mogu videti u onoj meri i u onoj lepoti i veličini kakav on zapravo jeste, nego će to pokazati buduće vreme i vekovi“.

„Onaj ko se celog svoga života vezivao za Hrista i za Njegovo Nebesko carstvo blagodaću Božijom i ustrojstvom višnjim, on napreduje i u ovom svetu iz sile u silu, a i posle svoga odlaska iz ovog sveta i odlazeći ne napušta ovaj svet nego je prisutan u njemu kroz Hrista Gospoda. A naš mitropolit, naš duhovni otac, celog svoga života išao je za Hristom i na kraju se sa svim svojim dobrim delima, jednom rečju sa svojim monumentalnim delom crkvenog delatnika, uspeo sa Hristom na Golgotu“, rekao je episkop Joanikije.

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaMitropolit Amfilohije biće sahranjen u nedelju u podgoričkom Hramu Hristovog vaskrsenja
Mitropolit će nas sjediniti oko njegovog odra: Episkop Joanikije držao pomen Amfilohiju /video, foto/ - Sputnik Srbija
Mitropolit Amfilohije biće sahranjen u nedelju u podgoričkom Hramu Hristovog vaskrsenja

Dodao je kako je mitropolit Amfilohije govorio stalno „da treba da se borimo i protiv ovog virusa koji sada hara zdravlje ljudi, ali još više da se borimo protiv virusa mržnje, zlopamćenja, nesloge, svađa, prepirki i ostale zlobe, zavisti i svake nečistote, i demonske i ljudske“.

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaZemni ostaci mitropolita Amfilohija preneti su u Cetinjski manastir
Mitropolit će nas sjediniti oko njegovog odra: Episkop Joanikije držao pomen Amfilohiju /video, foto/ - Sputnik Srbija
Zemni ostaci mitropolita Amfilohija preneti su u Cetinjski manastir

„Ostavio nam je svojim odlaskom veliku prazninu i veliki bol, ali i veliki blagoslov i postavio nam svima visoku meru i svoj primer da idemo za njime jer nam je on svojim hodom uzvišenim, kroz ceo svoj život za Hristom proputio taj put i sve nas naučio kako treba da živimo“, poručio je Joanikije, rekavši i da je uveren kako će mitropolitovo upokojenje „sjediniti oko njegovoga odra, koji je slika groba Hristovoga, i sve nas, da će nas sabrati, da će nas izmiriti kao što je Sveti Petar Cetinjski ostavio zaveštanje da makar za godinu dana posle njegovoga upokojenja prestanu sve svađe i sve omraze i da zavlada mir Crnom Gorom“.

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaDoček za mitropolita ispred Cetinjskog manastira u kom je stolovao
Mitropolit će nas sjediniti oko njegovog odra: Episkop Joanikije držao pomen Amfilohiju /video, foto/ - Sputnik Srbija
Doček za mitropolita ispred Cetinjskog manastira u kom je stolovao

Kraj odra je govorio i rektor Cetinjske bogoslovije otac Gojko Perović, koji je naveo da je „mitropolit kao prorok Mojsije dočekao da izvede svoj narod iz ropstva“.

On je kazao da je vladika prethodnih godina govorio da je u svemu uspeo, ali ne i da izmiri Crnogorce, preneo je sajt Mitropolije.

„Ko zna kad ćemo to dočekati, ali ako ćemo ići putem mitropolita Amfilohija, to je onda put ljubavi i mira“, rekao je otac Gojko.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala