Grigorije o mitropolitu Amfilohiju: Sada iznad nas lebdi istinski orao slobodar

© Sputnik / Radoje PantovićVladika Grigorije
Vladika Grigorije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, oglasio se i vladika Grigorije Durić, koji je istakao da je otišao sluga božiji, narodni rukovoditelj i sveštenik u najdubljem smislu te reči.

Od sada ćemo kad god podignemo pogled ka gore, ka visovima Crne Gore, znati da iznad nas lebdi još jedan istinski orao slobodar! Večan mu spomen!”, rekao je vladika Grigorije.

“Za mene je mitropolit Amfilohije bio i prorok i pesnik, a to je kao da kažete hrabrost i nežnost u jednome. Pesnik ranjenog, otvorenog srca kome su kaplje krvi i suza neprestano kapale nad Crnog Gorom”, istakao je Grigorije, dodajući da suze koje prolivao Amfilohije nisu bile uzaludne:

“Ali ne uzalud, nego su lile da umiju Crnu Goru i zalivaju vinograd koji zasadi ruka Gospodnja, slično onoj majci Janković Stojana, koja je suzama vinograd zalivala dozivajući svoga sina. Ovaj molitvenik dozivao je neprestano Sina Očevoga, Hrista Spasa, koga su zli vinogradari izbacili napolje i ubili. Monah, sveštenik i prorok plamene pesme, uspeo je da prizove Hrista, a vinograd da raste i mnogi rod donosi. Mitropolit Amfilohije se nikada nije uplašio. To ga je učinilo, u ovom svetu straha i kukavičluka, magnetom privlačnim za uplašene i rastužene, koje je rado primao pod svoja orlovska krila slobode”, rekao je Grigorije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala