Filharmonija i Rajskin posvećuju večerašnji koncert Aleksandru Vedernikovu

© Marko ĐokovićRuski kompozitor Aleksandar Vedernikov
Ruski kompozitor Aleksandar Vedernikov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Muzička scena ostala je bez Aleksandra Vedernikova, jednog od najtraženijih evropskih dirigenata, koji je preminuo u četvrtak u Moskvi. Veoma cenjen i omiljen u Beogradskoj filharmoniji, bio je i veliki prijatelj Danijela Rajskina, stalnog gostujućeg dirigenta ovog orkestra, koji će mu posvetiti večerašnji koncert.

Vedernikov je bio šef dirigent Danske kraljevske opere, Simfonijskog orkestra iz Odensea, a u periodu dok je bio muzički direktor i šef dirigent Boljšoj teatra, smatra se zaslužnim za ponovno izgrađivanje istorijskog ugleda te institucije.

S Beogradskom filharmonijom nastupio je dva puta, održavši koncerte za pamćenje 2017. i 2018. godine, a nova saradnja bila je planirana za naredne sezone.

Vedernikov je rođen 11. januara 1964. godine u Moskvi i potiče iz muzičke porodice. Otac, takođe Aleksandar, bio je operski pevač, poznat po celom Sovjetskom Savezu i šire po svojim ulogama, a njegova majka, Natalija Gurejeva, bila je profesor orgulja na Moskovskom konzervatorijumu.

Aleksandar Vedernikov završio je muzičke studije 1990. godine na Moskovskom konzervatorijumu, a od 1988. do 1990. radio je u teatrima Stanislavski i Nemirovič-Dančenko u Moskvi.

Od 1988. do 1995. bio je pomoćnik šefa dirigenta i drugi dirigent u Simfonijskom orkestru Čajkovski, a 1995. osnovao je simfonijski orkestar Ruska filharmonija, čiji je bio umetnički direktor i šef dirigent sve do 2004. godine.

Vedernikov je sarađivao sa gotovo svim značajnijim simfonijskim orkestrima i operskim kućama u Evopi.

U poslednje vreme istakao se svojim nastupima sa Simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Si-ja na osmonedeljnoj sezoni promenadnih koncerata klasične muzike u Londonu (Proms), na Praškom prolećnom festivalu, a zatim i gostovanjima sa simfonijskim orkestrom grada Birmingema, Danskom nacionalnom simfonijom, simfonijskim orkestrom NHK, Škotskom simfonijom Bi-Bi-Si-ja, Holandskom radio simfonijom, Helsinškom filharmonijom, Simfonijom RTE i Ruskim nacionalnim simfonijskim orkestrom.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala