Bugarski Atlantski savet negoduje: Rusija koristi Srbiju kao svoju bazu na Balkanu

© Depositphotos.com / VileviSofija, prestonica Bugarske
Sofija, prestonica Bugarske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Atlantski savet Bugarske ponovo je pozvao vladu da zabrani Rusiji da prevozi svoje naoružanje preko Bugarske, skrenuvši pažnju na to da Rusija sada isporučuje Srbiji tenkove T-72, dok je u februaru isporučila sisteme „Pancir-S1“. Tvrde da Rusija koristi Srbiju kao svoju bazu na Balkanu.

„Lekcija još nije naučena! Nastavljaju se letovi sa ruskim oružjem u Srbiju. Transportuju se tenkovi T-72. Ponavlja se strateška greška“, saopštio je Atlantski savet Bugarske na Fejsbuku.

„Ističe se da „Bugarska ima mnogo razloga da Rusiji zabrani letove – NATO je neprijatelj Moskve, Krim se militarizuje, Rusija vodi hibridni rat protiv NATO i EU i pokušava da iskoristi Srbiju kao svoju bazu na Balkanu“.

Kako navode, u tom smislu se Bugarska može ugledati na Rumuniju.

„Rumunija je već argumentovano odbila da propusti ruske tenkove u Srbiju. A pošto nisu mogli preko Dunava, oni sada lete preko Crnog mora, jer mi navodno nismo mogli da ih odbijemo. Izmišljotine. A Bukurešt može“, negoduju u organizaciji.

Atlantski savet je već kritikovao dostavu oružja Srbiji preko Bugarske, kada je Rusija isporučila sisteme za protivvazdušnu odbranu „Pancir S1“. Nakon toga su pozvali da se takva praksa više ne ponavlja.

Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov je u februaru izjavio da zemlja nema osnova da Rusiji zabrani letove. Zabrana bi mogla da izazove diplomatski skandal i reakciju Rusije i Srbije, dodao je ministar.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala