Bivši bugarski ministar: Skoplju izneti jasne zahteve po ugledu na Grčku

© Depositphotos.com / BlooduaZgrada parlamenta Bugarske u Sofiji
Zgrada parlamenta Bugarske u Sofiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši bugarski ministar odbrane Bojko Noev smatra da nesuglasice između Bugarske i Severne Makedonije uopšte nisu istorijske prirode, već političke i da Skoplju treba izneti jasne zahteve po ugledu na Grčku.

U izjavi za radio „Fokus“ on je rekao da upravo to što je aktuelna vlast fokusirana na navodne istorijske probleme predstavlja razlog što dve strane ne mogu da se dogovore.

On kaže da premijer Bojko Borisov pokušava da reši stvar putem ličnih odnosa s makedonskom stranom i dodaje da naivno pokušava da bude heroj u rešavanju pitanja koje čitava pokolenja nisu mogla da reše.

Kao posledica takvih improvizacija Borisova došlo je do lošeg Sporazuma sa Skopljem 2017. godine (o saradnji i prijateljskim odnosima) u kojem Sofija ne iznosi nikakve jasne zahteve i upravo zato danas dve strane ne mogu da se dogovore.

„Naši predstavnici sada kažu da Severna Makedonija ne poštuje Sporazum. Šta tačno ne ispunjavaju? Grci su rekli: tražimo da promene ime, tražimo da skinu tu zastavu, da ne diraju antiku i Severna Makedonija se složila s tim. A mi ništa konkretno nismo tražili. Formirali smo nekakvu komisiju na koju su pali očigledno politički zadaci“, rekao je Noev.

Prema okvirnoj poziciji bugarskog parlamenta, Sofija poziva Skoplje da odbaci jezik mržnje prema Bugarima, da ukloni sa spomenika poruke tipa - „bugarski fašistički okupator“, da odustane od ideje o makedonskoj nacionalnoj manjini u Bugarskoj i formulacije „makedonski jezik“.

Bugarski premijer i šefica diplomatije Jekaterina Zaharijeva u više navrata su izražavali podršku Severnoj Makedoniji na evropskom putu, ali ministar odbrane Krasimir Karakačanov je upozorio susednu zemlju da se ne nada da će neko izvršiti pritisak na Bugarsku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala