Nema „ruskog traga“ u katalonskom separatizmu

© Sputnik / Javier BenitezProtesti u Barseloni
Protesti u Barseloni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjave o umešanosti Moskve u referendum u Kataloniji i krizi koja je usledila su lažne, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Ove izjave se zasnivaju isključivo na svedočenju predstavnika separatističkih snaga. Shvatamo da su ove osobe spremne da idu na bilo koje, čak i najneverovatnije izjave samo sa jednim ciljem: da internacionalizuju proces i skrenu pažnju sveta na njihovu konfrontaciju sa Španijom“, rekla je Zaharova na brifingu.

„Mi to prihvatamo mirno, ali još jedna stvar iznenađuje i izaziva nedoumicu: spremnost nekih španskih medija da poveruju u takve laži i da ozbiljno uzimaju i šire namerno lažne i neutemeljene optužbe“, rekla je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Ruska ambasada posle racije u Kataloniji: Dodajte još dve nule na broj ruskih vojnika - Sputnik Srbija
Ruska ambasada posle racije u Kataloniji: Dodajte još dve nule na broj ruskih vojnika

U sredu je u Barseloni i Žironi (Katalonija) sprovedena velika operacija tokom koje je privedeno oko 30 ljudi, uglavnom privrednika i političara povezanih sa pokretom za nezavisnost regiona. Oni su optuženi za primanje mita, malverzacije, trgovinu uticajem, pranje novca i organizovanje nereda. Istraga veruje da su ti ljudi umešani u ilegalno finansiranje pokreta za nezavisnost. Njih desetak će se pojaviti pred sudijom, saopštio je Viši sud Katalonije.

Neki od naloga za pretres koje je izdao Hoakin Agire Lopez, sudija Istražnog suda br. 1 u Barseloni, uključuju i Rusiju kao jedan od razloga. Prema sudiji, katalonski političar Viktor Teradeljas bio je povezan sa „grupom iz Rusije stvorenom za vreme Gorbačova“. A šef ove grupe navodno je bivšem predsedniku Karlosu Pučdemonu ponudio pomoć od „deset hiljada vojnika“ koji su bili spremni da u slučaju proglašenja nezavisnosti odu u Kataloniju, kao i da u potpunosti vrate katalonski dug. Ruska ambasada u Španiji se podsmevala ovim informacijama.
Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala