Ruska ambasada posle racije u Kataloniji: Dodajte još dve nule na broj ruskih vojnika

© Sputnik / Mariя Sibirяkova / Uđi u bazu fotografijaRuska ambasada posle racije u Kataloniji: Dodajte još dve nule na broj ruskih vojnika
Ruska ambasada posle racije u Kataloniji: Dodajte još dve nule na broj ruskih vojnika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle hapšenja lica povezanih sa pokretom za nezavisnost Katalonije koje je navodno otkrilo „ruski trag“ reagovala je i ruska ambasada u Španiji.

„Informacija koja s pojavila u španskim medijima o 10.000 ruskih vojnika u Kataloniji nije potpuna. Treba dodati dve nule na broj vojnika, a najfascinantnije u toj zaveri je da je trebalo da vojnici budu prebačeni avionima ‘Muva’ i ‘Čato’, iz vremena Građanskog rata skrivenim negde na pouzdanom mestu u Katalonskoj sijeri do objavljivanja šrifrovane naredbe da krenu u akciju“, navodi se u komentaru ambasade na Tviteru.

U Barseloni i Žironi (Katalonija) juče je sprovedena velika operacija tokom koje je uhapšena 21 osoba, uglavnom preduzetnici i političari, koji su povezani sa pokretom za nezavisnost tog regiona. Oni su optuženi za proneveru i pranje novca, kao i za zloupotrebu službenog položaja. Istražni organi sumnjaju da su te osobe umešane u nezakonito finansiranje pokreta za nezavisnost, konkretno finansiranje boravka bivšeg šefa vlade Katalonije Karlesa Pučdemona u Belgiji.

Španski sudija, koji je dao dozvolu za pretrese i hapšenja u Kataloniji u okviru istrage u slučaju održavanja nezakonitog referenduma o nezavisnosti 2017. godine, otkrio je u njemu „ruski trag“, navodi se u nalogu za pretres u koji je Sputnjik imao uvid.

Između ostalog, tvrdi se da je postojala nekakva grupa Rusa koji su bili spremni da pruže podršku pokretu za nezavisnost i navodno su u oktobru 2017. godine ponudili tadašnjem šefu vlade Katalonije Karlesu Pučdemonu „da računa na deset hiljada vojnika i predložili su mu da otplate ceo katalonski dug“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala