Ruska ambasada američkim vlastima: Odustanite od diskriminacije i pritiska na novinare

© AFP 2023 / Mario TAMAZastava Ruske Federacije na ruskoj ambasadi u Vašingtonu
Zastava Ruske Federacije na ruskoj ambasadi u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasada Rusije u SAD preporučila je ruskim novinarima koji stižu u Ameriku da uzmu u obzir da je ponašanje američkih vlasti prema njima zasnovano na predrasudama, kao i veliku verovatnoću provokacija. Ona je apelovala na SAD da odustanu od prakse diskriminacije novinara i vršenja pritiska na njih.
„Preporučujemo zaposlenima u ruskim medijima koji dolaze u SAD da uzmu u obzir da je odnos američkih vlasti prema njima zasnovan na unapred ustanovljenim obrascima, kao i veliku verovatnoću provokativnih akcija usmerenih na pronalaženje razloga za optuživanje naših građana za mešanje u unutrašnje stvari“, navedeno je u saopštenju ruske ambasade.

Diplomatska misija je takođe osudila još jedno saslušanje ruskog novinara televizije „RT“ Konstantina Rožkova od strane američkih snaga bezbednosti.

Ambasada je navela da je dopisnik televizije 'RT' 28. oktobra izjavio da su ga dan ranije američke snage bezbednosti saslušavale na njujorškom aerodromu i da je skoro sat vremena bio prinuđen da odgovara na pitanja o profesionalnim novinarskim aktivnostima.

„Pozivamo Sjedinjene Američke Države da odustanu od prakse diskriminacije novinara zbog njihove nacionalnosti. Postupke američkih vlasti vidimo kao grub pokušaj pritiska na predstavnika medija. Zahtevali smo objašnjenje Stejt departmenta“, istakla je ambasada.

Ranije je glavna urednica „RT-a“ Margarita Simonjan izjavila na svom Telegram-kanalu da su pripadnici specijalne službe ispitivali Rožkova na njujorškom aerodromu i stavila njegov link, na kojem je detaljno opisao susret. Kako je rekao, saslušanje je trajalo preko tri sata, agenti su mu uzeli dokumente i tehniku i zatražili da se odjavi sa Ajfona kako bi mu pregledali fotografije i dopisivanja. Dodao je da su mu takođe postavljali su lična pitanja, o poslu, o tome sa kim je od Amerikanaca stupio u kontakt pre putovanja i sa kim će se sastajati u SAD.

Još jedan incident sa ruskim medijima u SAD dogodio se u sredu. Dopisnik televizije Georgij Olisašvili preneo je da je snimateljska ekipa televizije „Rusija 1“ napadnuta je u Filadelfiji i da je kamerman dobio potres mozga, ali da policija skoro uopšte nije pomogla.

Podsetimo, sredinom jula američka policija napala je ruske novinare dok su izveštavali o protestima u Portlandu. Snimali su reportažu o neredima u kojima su učesnici opsedali lokalni sud. Napadnuti novinari su nosili legitimacije na kojima je pisalo „Pres“. Nakon toga, policija je napala i dopisnika Sputnjika Mihaila Turgijeva, koji je pratio proteste u Mineapolisu - prsnuli su mu suzavac u lice nakon što je pokazao novinarsku legitimaciju i predstavio se kao zaposlen u medijima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala