Putin: Teško suditi šta će biti sa dolarom u slučaju Bajdenove pobede

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teško je prognozirati šta će biti sa dolarom ako na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama pobedi Džo Bajden, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Što se tiče toga što će se dogoditi sa dolarom nakon moguće pobede gospodina Bajdena, teško je sada da sudimo o tome“, rekao je Putin na zasedanju investicionog foruma „Rusija zove!“.

Prema rečima ruskog lidera, ako aktuelni američki predsednik Donald Tramp i njegov tim ostanu na vlasti, predvidljivost je veća.

„Ako se budu realizovali vrlo profitabilni projekti sa socijalnog gledišta, ali sa stanovišta održavanja stabilnosti budžetskog sistema, sa stanovišta ekonomije u celini, vrlo je teško sada reći kako će to uticati na dolar“, objasnio je on.

Prema rečima predsednika Rusije, „može se pretpostaviti šta će se dogoditi ako Trampov tim ostane, jer je jasno šta je radio u prethodne četiri godine“.  

„S obzirom na rekordni nivo duga koji SAD sada imaju, kakva će biti politika Federalnih rezervi – mi za sada ništa ne znamo“, dodao je ruski predsednik.

On je precizirao da će promene povezane sa dolarom, a dolar nije samo nacionalna valuta najveće svetske ekonomije, već i rezervna svetska valuta, uticati „na celokupnu svetsku ekonomiju, sve zemlje i nas takođe“. On je dodao da ruske vlasti imaju to u vidu.

„Pokušavamo da povećamo ekonomski suverenitet Rusije. Generalno, zahvaljujući zdravoj makroekonomskoj politici uspevamo u tome. Već smo uspeli da manje-više odvojimo ekonomiju zemlje od kolebanja cena na svetskim trgovinskim platformama za sirovine, naftu, gas; ostajemo stabilni u pogledu kolebanja naše nacionalne valute, a Centralna banka pažljivo preduzima mere za očuvanje stabilnosti nacionalne valute“, naglasio je predsednik.

On je objasnio da ovde „nije bitna valuta, već predvidljivost i stabilnost valute“. „Centralna banka, zajedno sa vladom, takođe uspeva to da uradi“, dodao je šef države.  

Putin je dodao da se nada da će, bez obzira na sve fluktuacije u samim Sjedinjenim Američkim Državama, „uspeti da zadržimo takve pozicije unutar zemlje“, naglasio je Putin.

Izbori u SAD zakazani su za 3. novembar, prevremeno glasanje je već u toku. U trci za predsednika učestvuju demokratski kandidat Džo Bajden i republikanac – aktuelni predsednik države Donald Tramp.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala