Peskov o karikaturama „Šarli ebdoa“: Nedopustivo vređati osećanja vernika

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Spasku kulu i zidine Kremlja u Moskvi
Pogled na Spasku kulu i zidine Kremlja u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Apsolutno je nedopustivo vređanje osećanja vernika, kao i ubijanje ljudi, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući porast nasilja zbog karikature proroka Muhameda.

 

Peskov je dodao da je postojanje časopisa poput francuskog „Šarli ebdoa“ u Rusiji nemoguće, između ostalog i zbog ograničenja u zakonodavstvu.

Na pitanje novinara da li bi u Rusiji mogao da postoji časopis poput „Šarli ebdoa“, Peskov je rekao: „Ne, ne bi mogao“.

„Ne zaboravimo da je Rusija delimično muslimanska zemlja, u Rusiji živi oko 20 miliona muslimana. U Rusiji je većinska religija hrišćanstvo, ali jedinstvenost naše zemlje je u svojoj multinacionalnosti i multikonfesionalnosti. I sve konfesije žive u punom poštovanju jednih prema drugima“, objasniko je Peskov.

Francuski satirični časopis „Šarli ebdo“ objavio je ranije na naslovnoj strani karikaturu koja prikazuje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana kako se izležava u donjem vešu sa limenkom piva u ruci dok podiže suknju žene koja nosi hidžab, otkrivajući joj stražnji deo.

Provokativna naslovna strana objavljena je usred verbalnih obračuna Erdogana i francuskog predsednika Emanuela Makrona, nakon šokantnog ubistva francuskog profesora Samuela Patija, kome je izbeglica iz Čečenije odrubio glavu nakon što ga je lokalna muslimanska zajednica osudila zbog predavanja o slobodi izražavanja koje je obuhvatilo i karikature proroka Muhameda.

Makron je osudio islamski ekstremizam i obećao da će podržavati sekularne vrednosti, rekavši da se Francuska „neće odreći svojih karikatura“. Njegovi komentari podstakli su oštar odgovor širom muslimanskih zemalja.

Ranije danas u francuskoj Nici nožem su ubijene tri osobe, a nekoliko je ranjeno.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala