Otkrivena tajna drevnog egipatskog spisa starog više od 2.000 godina

© REUTERS / Mohamed Abd El GhanyPapirus iz starog Egipta na izložbi
Papirus iz starog Egipta na izložbi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tajna jednog od najznačajnijih sačuvanih egipatskih spisa na papirusu koji je star više od 2.000 godina otkrivena je zahvaljujući modernoj tehnologiji.

Naučnici iz Evropske ustanove za sinhrotronsko zračenje (ESRF) u Grenoblu i sa Univerziteta Kopenhagen uspeli su da otkriju kakvo mastilo je korišćeno za pisanje po ovom papirusu.

Oni su koristili moderno rendgensko snimanje kako bi proučili crveno i crno mastilo na papirusu iz biblioteke u starom gradu Tebtunisu.

„Koristeći tehnologiju 21. veka kako bismo otkrili skrivene tajne staroegipatske tehnologije, pokušali smo da odgovorimo na pitanja o poreklu pisanja“, kaže Marin Kote, naučnica u ESRF i učesnica tima koji je obavio istraživanje.

Oni su otkrili da su stari Egipćani koristili olovo ne da bi obojili mastilo, već da bi se ono brže sušilo i zadržalo na papirusu.

„Činjenica da olovo nije dodavano kao pigment, već kao element za sušenje ukazuje da su Egipćani imali kompleksan recept za mastilo i da nije mogao svako da ga pravi“, kaže Tomas Kristijansen, egiptolog sa Univerziteta Kopenhagen.

Praksa starih Egipćana podudara se sa otkrićem koje se pojavilo u doba Renesanse, u 15. veku u Evropi. Tada su slikari, koji su ponovo počeli da koriste tehniku ulja na platnu, koristili olovne primese kako bi se ona brže sušila.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala