Nova tragikomedija u Vukovaru: Kad ne bude Srba, biće rešen i „problem“ sa ćirilicom

© Foto : Darko VojinovicVukovar, tabla
Vukovar, tabla - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odnosi između Hrvata i Srba u Vukovaru ponovo su zavarničili kada je u sredu Gradsko veće prihvatilo zaključak gradonačelnika Ivana Penave da se u tom gradu nisu stekli uslovi za vraćanje ćirilice u upotrebu. Prema ocenama stručnjaka, taj potez je neustavan i tragikomičan, te je očekivano da tamošnja vlada interveniše i reši situaciju.

Penava je istakao da nedostatak potrebnih uslova nije njegovo mišljenje, već činjenica, zbog koje ga niko ne osporava, kao i da nije u redu da se od Hrvata u Vukovaru traži da zaborave stradanje i nastave dalje.

© AP Photo / Darko VojinovicPenava je zaključio da se u Vukovaru nisu stekli uslovi za vraćanje ćirilice u upotrebu
Nova tragikomedija u Vukovaru: Kad ne bude Srba, biće rešen i „problem“ sa ćirilicom - Sputnik Srbija
Penava je zaključio da se u Vukovaru nisu stekli uslovi za vraćanje ćirilice u upotrebu

Ćirilica – žrtva hrvatskih političkih sukoba

Sociolog i nekadašnji direktor Saveta za ljudska i manjinska prava u Srbiji Petar Lađević rekao je za Sputnjik da je Penavino ponašanje inače, u najmanju ruku, skandalozno i da predstavlja jedno od najgorih oblika kršenja zakona Republike Hrvatske.

„Ovde se, doslovno, radi o samovolji gospodina Penave, a sve je to u suprotnosti s odlukama Ustavnog suda i drugih organa Republike Hrvatske. Ovo nije pitanje Penavinog ponašanja, ovo je test za hrvatsku Vladu – da li će ona poštovati zakone koje je donela i omogućiti ćirilici, tj. građanima srpske nacionalnosti da se služe svojim pismom u skladu sa zakonom“, napomenuo je Lađević.

Lađević je predočio da se u Srbiji, u okviru kulturne autonomije, koju garantuju Ustav Srbije, Zakon o nacionalnim manjinama i Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina Srbije, obezbeđuje nesmetana upotreba jezika i pisma, što se vidi po dvojezičnim tablama i nesmetanom održavanju nastave.

„Očekujem da će hrvatska Vlada intervenisati i da će to tako biti poništeno, jer je sasvim sigurno protivustavno i protivzakonito“, izričit je Lađević, koji smatra i da je to Penavin pokušaj osvete hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću za gubitak na stranačkim i republičkim izborima.

„Tragikomična nacionalistička izmišljotina“

Žarko Puhovski, hrvatski profesor, politički analitičar, filozof i intelektualac ukazuje na to da Gradsko veće nema ništa protiv ćirilice, ali da ne žele da se ona vidi na ulicama.

© Sputnik / Marijana KolakovićGradsko veće Vukovara ne želi da se ćirilica vidi na ulicama
Nova tragikomedija u Vukovaru: Kad ne bude Srba, biće rešen i „problem“ sa ćirilicom - Sputnik Srbija
Gradsko veće Vukovara ne želi da se ćirilica vidi na ulicama

„Njima je Ustavni sud ostavio mogućnost da procene jesu li sazreli uslovi. Oni su opet ove godine, kao i svake iznova, zaključili da nisu, jer ćirilicu povezuju sa napadom, vojskom, JNA. To je njihovo opravdanje koje izaziva dodatne napetosti i lošu atmosferu u Vukovaru. Politički argument glasi – dokle god je većina Gradskog veća protiv ćiriličnih natpisa na zgradama, dotle se oni ne mogu uvesti nikako drugačije nego s masivnom policijskom intervencijom, a to u ovom trenutku nikome ne pada na pamet. Prema tome, to će biti odloženo za neka bolja vremena“, ocenjuje Puhovski.

On predočava da se svi na hrvatskoj nacionalističkoj strani nadaju da će popis pokazati smanjenjen broj srpskog stanovništva u Vukovaru u odnosu na prethodni, kako više ne bi imali obavezu da postave ćirilične natpise, čime bi njihov problem bio rešen.

„Zaista je tragikomično to što je većina dokumenata JNA iz tog vremena na latinici. JNA nema nikakve veze s ćirilicom. Svi koji su tada išli u vojsku to znaju. To je naprosto jedna nacionalistička izmišljotina, ali kad se tako jako krene, teško se zaustavlja. To je krenulo ’nota bene‘ i to treba u Srbiji zapamtiti kao negativno iskustvo iz Hrvatske. Kod nas se taj problem pojavio nakon ulaska u EU. Tada su se odnosi prema srpskoj manjini znatno pogoršali, jer su nacionalisti shvatili da više ne postoji ’veliki brat‘ koji ih kontroliše“, ističe Puhovski.

Lađević je naglasio da Srbija jezike nacionalnih manjina tretira u skladu sa svojim zakonodavstvom i da se jeziici i pisma svih manjina u našoj zemlji primenjuju nesmetano.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala